h i r d e t é s

Dollármilliókat parkoltat offshore számlán a fideszes államtitkár

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Dollármilliókat parkoltat offshore számlán a fideszes államtitkár

2018. március 23. - 12:07

 

Magyar Nemzet: Szabó Zsolt több mint egymilliárd-kétszáz millió forintot tart Beliz-ben. - írja a nepszava.hu.

Forrás: Facebook/Szabó Zsolt/nepszava.hu

Szabó Zsolt fideszes államtitkár több mint egymilliárd forintot tart egy belize-i offshore számlán.

4,86 millió dollár, több mint egymilliárd-kétszáz millió forint van egy olyan offshore cég bankszámláján Belize-ben, amelynek igazgatója Szabó Zsolt fideszes képviselő, államtitkár és felesége,

írja a Magyar Nemzet. A Joy World Enterprise Limited nevű céget 2013 júniusában jegyezték be.

A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumokban feltűnő offshore közvetítőcég, a Fidelity valós társaság, az ennek nevében aláíró Shirlee Cornejo és a közjegyző, Aldo G. Reyes is létező személy. A cég számlájának éves fenntartási költsége 300 dollár, amit 2017 végéig fizettek, ezért a Belize Bank zárolta a betétet. A hatvani politikus családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén szerepel.

A több cégben is tulajdonos Szabó Zsolt 2006-ban lett Hatvan fideszes önkormányzati képviselője, egyben az akkor ellenzékben lévő párt frakcióvezetője. 2010-ben Hatvan polgármesterévé választották. 2014-ben a parlamenti képviselőséggel való összeférhetetlenség miatt lemondott, de részt vállalt a kormány munkájában: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára lett.

Eközben Hatvanban alpolgármesterét, Horváth Richárdot választották polgármesterré, de Szabó nem bízott az új városvezetőben, így kabinetfőnöke, Tóth Csaba Szabó embereként irányította az ügyeket. Horváth ezt megelégelte és elküldte Tóth Csabát.

A helyi fideszesek többsége Horváthot támogatta és amikor Szabó 2015-ben autóbalesetet szenvedett, megpróbálták leváltani a helyi alapszervezet éléről, de kudarcot vallottak. Szabó ezek után inkább választókerületének kisebb városaira koncentrált, és míg Hatvannak csak elenyésző támogatás jutott, a Szabót támogató települések milliárdokat kaptak a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból. Emiatt Lázár János idén februárban bírálta Szabót és megpróbálta őt és Horváthot kibékíteni, de nem járt sikerrel. 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s