h i r d e t é s

Döntött a kormány, a nagyobb fesztiválok elmaradnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Döntött a kormány, a nagyobb fesztiválok elmaradnak

2020. július 30. - 15:09

 

Gazdasági alapérdeknek nevezte Gulyás Gergely, hogy szeptemberben a rendes menetben elindulhasson a tanév, ennek egyik pillére, hogy augusztus 15. után sem szabad nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án. - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A leginkább károsultaknak lesz segítség.

Szerda este fél 11-ig ülésezett a kormány, a többi között azért, hogy döntsön az augusztus 15. után érvényes járványügyi szabályokról.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót a környező országok járványszámainak ismertetésével kezdte, hozzátéve, hogy Magyarországon jelenleg sikerül alacsonyan tartani a megbetegedések számát. Ahhoz, hogy az így is maradjon, két összekapcsolódó döntés született:

"A kormány az operatív törzs javaslata alapján úgy ítéli meg, hogy a hatályban lévő szabályokon történő bármilyen változtatás kockázatos; a cél ma az, hogy szeptember 1-jével a tanévet rendesen el tudjuk kezdeni.
Éppen ezért a kormány a jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni, a zenés, táncos rendezvényekkel kapcsolatos korlátozást fent kívánjuk tartani.
"

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járványügyi védekezés csak közösen lehet sikeres, ezért a kormány továbbra is azt kéri az emberektől, hogy tartsák be a maszkviselés szabályait a boltokban, a zárt helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a védőtávolság megtartása szintén ugyanígy fontos.

Gulyás Gergely a magyar gazdaság szempontjából is kulcsfontosságúnak ítélte, hogy az iskolák szeptemberben a hagyományos módon szervezhessék az oktatást.

"Ma erre készülünk" - tette hozzá.

Elszálltak az augusztusi remények

Az augusztus 15. utáni időszakra halasztott fesztiválokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, ezek esetében egyedi egyeztetés szükséges.

Eddig is bizonytalan volt a fesztiválszervezők számára, hogy megtarthatják-e augusztus 15-e után a rendezvényeket. Sokan döntöttek inkább úgy, hogy jövőre halasztják a rendezvényt, köztük a Sziget, a Volt, a Rockmaraton és a Balaton Sound szervezői is.

Ugyanakkor többen döntöttek úgy, hogy augusztus 15. utánra szervezik át a programokat, vagy legalábbis azok menthető részét, így voltak ezzel például a B. My Lake, a Strand, a Fishing On Orfű, az EFOTT, a Veszprémi Utcazene Fesztivál, a SZIN és a Kolorádó szervezői is.

A mostani bejelentés alapján a legvalószínűbb az, hogy valamennyi nagyobb, augusztusra és szeptemberre tervezett fesztivál átcsúszik 2021-re.

Próbálnak segíteni a zenészeknek

Az 500 fő fölötti, zenés-táncos rendezvények tilalma miatt leginkább károsult zenészek értelmes megsegítésére a kormányzat külön programot dolgoz ki, élve azzal a lehetőséggel, hogy kis látogatószámú koncerteket ugyanúgy lehet majd tartani, mint augusztus 15. előtt. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s