h i r d e t é s

Drága a hitel, nem kell az ügyfeleknek, csak a személyi kölcsönt tartja magát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Drága a hitel, nem kell az ügyfeleknek, csak a személyi kölcsönt tartja magát

2023. április 03. - 12:56

Padlón a lakáshitelpiac és a babaváró sem állt talpra a tavaly decemberi bumm után. A személyi kölcsönök még mennek, pedig a kamatuk továbbra is az egekben van – írja a Bank360.hu.

Rosszul indult és úgy is folytatódott az év a bankok számára. Január után februárban is nettó törlesztők maradtak a háztartások, vagyis több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint ennek eredményeként a háztartások hitelállománya a második hónap végére 9862,8 milliárd forintra csökkent, kevesebb volt a hónap végén a fogyasztási hitelek és a lakáshitelek állománya is, mint januárban. Utoljára 2016 elején fordult elő, hogy a lakosság hónapokon át nettó törlesztő volt. 

Nagyon nem mennek a lakáshitelek

A lakáshitelek iránti kereslet tovább csökkent. Februárban mindössze 3590 új szerződést kötöttek a hazai hitelintézeteknél, ami a hat éve vezetett a statisztika kezdete óta történelmi mélypontnak számít – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A szerződéses összeg 42,1 milliárd forint lett, ami több mint hatéves mélypont. 2016 novembere óta viszont, amikor hasonlóan alacsony volt a havi folyósítás, az ingatlanok ára még alacsonyabb volt, egy ugyanolyan ingatlanhoz, ha hitelből szerették volna megvásárolni, kevesebb kölcsön kellett. 

Változó kamatozású lakáshitelt mindössze 89-en vettek fel, a szerződések döntő része fix kamatozású. Az átlagos lakáshitelkamat februárban kis mértékben csökkent, de még mindig meghaladta a 10 százalékot. A változó kamatozású konstrukcióknál 10,93 százalékos kamat szerepelt a szerződésekben, a fix kamatozásúaknál 8,11-13,68 százalék közötti átlagos rátákat mért az MNB. 

A legmagasabb kamatszint az 1-5 éves kamatfixálású kölcsönöknél volt, a szerződések száma is ebben a kategóriában volt a legnagyobb, azonban vélhetően ezek támogatott forinthitelek lehettek, amilyenek például a csok-hitelek. Ezek átlagos ügyleti kamata 15,91 százalékos volt februárban, az ügyfelek azonban ennek valószínűleg csak a töredékét fizették ki az állam által adott kamatkedvezmény miatt. 

Továbbra is padlón a babaváró támogatás

A fogyasztási hitelpiac ezzel szemben stabil maradt februárban. A személyi kölcsönök szerződéseinek száma valamelyest emelkedett, 16,4 ezer fölött volt a hónapban. Ez 2022-höz képest 6,4 százalékos növekedés. A folyósított összeg viszont kevesebb, mint egy éve, 38,3 milliárd forintra esett vissza. 

A személyi kölcsönök átlagos kamata kis mértékben csökkent februárban, 18,59 százalékos lett a januári tetőzést követően. Az átlagos kamaton belül nagy a szórás a bankok között, ezért a hiteligénylés előtt érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, és ez alapján kiválasztani a legmegfelelőbbet – ajánlja a Bank360.hu. A többi fogyasztási hitelnél is kamatcsökkenést látott az MNB, a gépjárműhitelek, áruhitelek és a folyószámlahitelek kamata is lejjebb ment.

A babaváró támogatás iránti kereslet sem ugrott meg februárra. 1231 család igényelte a babavárót, lényegesen több ugyan, mint januárban, amikor mindössze 716 igénylést nyújtottak be, de ez így is messze elmarad a korábbi hónapoktól, amikor átlagosan 4-5 ezer igénylés befutott a bankokhoz. A szerződéses összeg is ennek megfelelően alacsony maradt, alig érte el a 12 milliárd forintot. 

A visszafogott érdeklődés hátterében állhat az előrehozott kereslet is. Tavaly év végén egészen a két ünnep közöttig nem lehetett biztosan tudni, hogy az idén megmarad-e ez a támogatott hitel, emiatt sokan decemberben felvették a babavárót, amit az akkori kiugró számok is igazolnak.