h i r d e t é s

Dúl a harc a DK-ban! Gyurcsány vagy Gyurcsányné? Bevonták az ÁSZ-t is a küzdelembe?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Dúl a harc a DK-ban! Gyurcsány vagy Gyurcsányné? Bevonták az ÁSZ-t is a küzdelembe?

2020. május 29. - 09:01

 

Ki nem adott a pártból megfelelő adatokat az ÁSZ-nak és milyen érdekből?

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A DK ügyében rész-törvényességi ellenőrzést, illetve perindítás mérlegelését kérte a Fővárosi Főügyészségtől Tényi István, érvelése szerint ugyanis a Demokratikus Koalíció magatartása sérti Magyarország Alaptörvénye 39. cikk első és második bekezdésében szabályozott átláthatóság és közélet tisztaságának elvének érvényesülését – tudta meg a PestiSrácok.hu. Ezt alátámaszthatja az is, hogy az ÁSZ szerint a Demokratikus Koalíció (DK) gazdálkodását évek óta, gyakorlatilag a megalakulásától kezdve szabály- és törvénysértések jellemzik – minderről pedig Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs vezetője csütörtökön, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt.

Perindítást és rész-törvényességi ellenőrzés mérlegelését kérte Tényi István a Fővárosi Főügyészségtől a Demokratikus Koalíció ellen, aki úgy véli: a párt magatartása sérti Magyarország Alaptörvényét. Mint ismert: az Állami Számvevőszék múlt csütörtökön tette közzé a párt 2017 és 2018 közötti gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította, hogy a DK nem igazolta a gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát. Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs vezetője csütörtökön, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott: 

A Demokratikus Koalíció (DK) gazdálkodását évek óta, gyakorlatilag a megalakulásától kezdve szabály- és törvénysértések jellemzik.

A kommunikációs vezető emlékeztetett: az ÁSZ múlt csütörtökön tette közzé a párt 2017 és 2018 közötti gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította, hogy a DK nem igazolta a gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát.

A DK pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól. A valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a DK saját tagságát is megtévesztette.

Elmondta azt is: a múlt héten lezárult a DK és a jelenleg felszámolás alatt lévő Együtt ellenőrzése, míg folyamatban van a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok vizsgálata. Júniusban kezdődik a Fidesz, a KDNP, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt 2018 és 2019 közötti gazdálkodásának vizsgálata.

pestisracok.hu


 

h i r d e t é s