h i r d e t é s

Durva, kemény és tissztességtelen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Durva, kemény és tissztességtelen

2022. január 11. - 08:42

Durva, kemény és tisztességtelen – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik jövőbe látó megmondóemberek az előttünk álló kampányt.

Mintha ugyan megmondanának ezzel bármit is. Ráadásul úgy tesznek, mintha valami olyasmit mondanának meg, amit mi nem tudhatunk. Mindennek tetejében azt a valami, amit megmondanak nekünk, felettébb fontos dolognak tüntetik fel. Itt fontoskodnak a nyakunkon. Hát egy frászt, kedves megmondóemberek. Tudomásul kellene lassan venni, hogy többet várunk a megmondóemberektől. Ez így kevés. Szinte semmi. Vagy inkább ténylegesen az. Semmi. Rákaytól Bayeren át Havasig, teljesítménynek ez mindösszesen is rohadtul kevés.

Hozzászoktunk ugyanis a durva, kemény és tisztességtelen kampányokhoz. Annyira, hogy már ez is piszok unalmas. Az is, ha pont ilyen a kampány, meg az is, ha ezt a megmondóemberek megmondják nekünk. Éppen oly unalmas, mint ezeknek a kampányoknak az üzenete. Merthogy ez az üzenet egyre inkább kezd egyenlő lenni a semmivel. Puszta szavak. Legtöbbször annyi az értelmük, mint a gyerekjátékok zsargonjának. „Nem ér a nevem, káposzta a fejem.” „A tolvajok normális helyen nem hálát kapnak, hanem bilincset.” A két megszólalásnak nagyjából ugyanannyi az értelme. Semmi.

A Fidesz ciklusokkal ezelőtt rájött, a legjobb kampány az, ha nem mond, nem ígér semmit, ami számon kérhető volna rajta. És ezt ki is nyilvánította. Azt folytatják, amit addig csináltak, mert az működik. Aztán hogy ez mit jelent, azt döntse el mindenki maga. Lopást, korrupciót, nemzeti oligarchia fejlesztést, gyűlöletkeltést, a popkultúra társadalmiasítását? Attól tartok, ezt nem fogja megfejteni soha senki. Azaz annyi talán mégis biztosan tudható, hogy ez az „azt folytatják” nem jelenthet semmi mást, mint amit ők gondolnak. Mert hogy ők teszik, nem mi, nem az ellenzék, nem az istenadta nép, hanem kizárólag ők.

Ebben a nagy semmitmondásban az ellenzék most – eddig legalábbis – birokra kélni igyekszik a regnáló hatalommal. Fülelek, fülelek egyre, zajt, csinnadrattát hallok is, de biztató értelemmé csak nem akar összeállni, amit ennek az összeeszkábált kényszerházasságnak a tagjai mondani akarnak. Karácsony, miután ránk szabadította Márki-Zayt, felvázolja a Rahimkulovéktól az Orván-család könyvelőjén keresztül, Huszár Viktoron át Gattyánig Magyarország szupergazdagjainak hálózatát. Kövesse, aki tudja, aki érti, akit épp ez érdekel. Aztán megállapítja, hogy ha már nem megy kevésbé átlátszóan a Fidesznek „a hazugság, a manipuláció és a lejáratás, akkor tényleg ideje szedni a sátorfát.” Ennyi. Puszta retorika. Ettől biztosan megijednek és elszelelnek. Pedig mióta várjuk, hogy mondjanak végre valamit. Hogy ne szavak, hanem programok mögé sorakozhassunk végre fel. Azért én még nem adtam fel teljesen a reményt. Talán elkövetkezik ez is.

Mégis, elgondolkodtató, hogy ebbe az évtizedek alatt rémségesen unalmassá vált politikai dagonyába épp a streamelt felnőtt tartalmak királya képes az első olyan követ hajítani, aminek következtében mindenki szemébe fröccsen egy kis iszap, s most nem tudják eleget törölgetni. Egyszerűen nem tudnak mit kezdeni vele. Ugyanis mondott valamit. Konkrétumokat. Jellemző módon persze nem az foglalkoztatja a hatalomért marakodókat, amit mond, hanem az, hogy kinek az embere. A Népszava buzgón boncolgatja, hogy Gattyán miért a Fidesz szekerét tolja. A másik oldal még hallgatag. Se az Origo-n, se a Márki-Zayra 17 címben utaló 888.hu-n nem találtam ma a filantróp milliárdossal foglalkozó tartalmat.

Vitathatatlanul komoly zavart és felfordulást keltett a fellépése. Én ezt leginkább annak tudom be, hogy értelmezhető dolgokat mond. Informatika felügyelte közbeszerzésről, a közoktatásban egyházi támogatások terhére finanszírozott 10 %-os alapbér emelésről, 14 év felett a tanulóknak alanyi jogon járó, szoftverekkel felszerelt számítógépekről, az állami hirdetési kiadások 10 milliárdos plafonjának meghúzásáró, a közmédia költségvetésének jelentős csökkentéséről, a felszabaduló összegekből a vidék digitális felzárkóztatásáról beszél. Gattyán közéletben való megjelenésétől én leginkább azt remélem, hogy a szembenálló politikai szekértáborokat rákényszeríti végre a világos beszédre.

Blogger Bob


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s