h i r d e t é s

Durván torz adatokkal operálnak az egészségügy átalakításánál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Durván torz adatokkal operálnak az egészségügy átalakításánál

2022. november 21. - 18:25

Kunetz Zsombor: "Szemérmesen lehazudják a szégyenletes kásleri ágyfelszabadítás következményeit"

A kép illusztráció! - Forrás: Alfahír

Több száz ágy tűnt el a legújabb adatokból, ráadásul sok esetben a koronavírus alatt ideiglenes állapotokat veszik alapul a szakember szerint.

A Magyar Orvosi kamara (MOK) elnöksége a magyar orvostársadalom széles körének bevonása, a vélemények összegzése után nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának parlament elé terjesztését.

MOK úgy véli, mindezekkel a benyújtandó törvénytervezet több ponton szembe megy, és fokozza a meglévő bizonytalanságot, de számos más pontját is kritizálta.

Kunetz Zsombor most a 444-en megjelent írásában egy egészen más szempontból világította meg az egészségügy átalakításának tervét.

Az előterjesztés szerint a kórházi ágykihasználtság országos szinten 59,5 százalékos, ami több fontos szempontot nem vesz figyelembe.

Az adatot torzítja az, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva sok krónikus osztályról elküldték a betegeket, egyes osztályok kapacitásait Covid-ellátásra alakítottak át.

Ezen adatok szemérmesen lehazudják a szégyenletes kásleri ágyfelszabadítás következményeit, valamint azt a tényt, hogy egy csomó krónikus osztályról a járvány miatt a betegeket hazaküldték, egyes osztályok kapacitásait Covid-betegek ellátására átalakították

- írja Kunetz a 444-en megjelent írásában.

Hozzátette, hogy az egyre nagyobb szakemberhiány miatt gyakran nem is az a baj, hogy ágy nincsen, hanem hogy ember nincs az ágy és a beteg mellé.

Szerinte ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk elő kell venni azokat a koronavírus előtti adatokat. A 2019-2018-2017-es adatokból kiderül, hogy krónikus szakápolási ágyak kihasználtsága 90 százalék körül volt.

De nincs minden rendben a krónikus szakápolást biztosító ágyak számával sem. Valahonnan kiesett az adatokból 520 ilyen típusú ágy, hiszen a dokumentum szerint a 2019-es 3049-ről mostanra 2544-re csökkent a ténylegesen működő betegápolási ágyak száma, pedig a nyilvános statisztika szerint tavaly még bővítették is a rendszert 15 új ággyal.

Kunetz úgy véli, hogy "megfontolandó lenne olyan egészségügyi vezetőt kinevezni, aki legalább a szakvizsgáig eljut az államtitkári kinevezése előtt", így az általa közölt adatok is reálisabbak lennének. (szmo.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky