h i r d e t é s

Egy fordított világban a jó a rossz

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Egy fordított világban a jó a rossz

2020. június 29. - 18:14

 

Míg a városban járt, Nasrudin összeesett az utcán. Szerencséjére, közvetlenül egy orvos háza előtt történt.

Amint a férfi megvizsgálta, a Mulla felsóhajtott:
"Tekintetes doktor uram! Nagyon régóta szenvedek ettől a betegségtől és nem remélhetem, hogy egy magához hasonló városi ember találja meg a gyógymódot."
"Pedig egyszerű," mondta az orvos miután megvizsgálta a legyengült embert, "éhezés miatt ájulsz el.
Az étel az egyetlen gyógyszer, amire szükséged van." Ezzel elrendelte, hogy hozzanak rizst és húst az úton levő ember számára. Egy kis idő múltán Nasrudin ereje, bizony visszatért.
"Maga egy zseni. Meggyógyított egy haldokló embert. Az egész falum szenved ugyanebben a betegségben. Amint összeszedem az erőmet hazatérek és elmondom barátaimnak, szomszédjaimnak, hogy jöjjenek magához hasonló kezelésre."

Ilyen egyszerű lenne a dolgok kezelése egy olyan értékrend szerint, ahol a jó jó és a rossz rossz. Folytassuk Nasrudin történetét a mában. Ez fikció, minden egyezés a valósággal a véletlen műve! De azért a fikció felvezetéséhez adjunk valós számokat:

A számok elgondolkodtatóak: 70 000 dollár percenként, 4 millió dollár óránként, 100 millió dollár naponta. Ilyen gyorsan növekszik a Walmart Inc. mögött álló Walton klán vagyona a múlt év adatai alapján, a Bloomberg világ leggazdagabb családjairól nyilvánosságra hozott rangsorában. (Bloomberg, 2019. augusztus 10.).
Más amerikai dinasztiák az összegyűjtött vagyoni eszközök szempontjából nem állnak messze tőlük.
Az édességipar krémjének számító Mars család további 37 milliárd dollárt vételezett be és vagyonát 127 milliárd dollárra emelte. Koch-és, az ipari-politikai hatalom meghatározó szereplői 26 milliárd dollárról 125 milliárd dollárra növekedtek.
Ez a trend körbejárja a világot. Amerika leggazdagabb 0,1% -a ma több vagyont irányít, mint bármikor 1929 óta, de ázsiai és európai társaik is növekedtek. A világ 25 leggazdagabb családja már csaknem 1,4 trillió dollár vagyont irányít, ami 24% -kal magasabb az előző évhez képest.

  1. Walton 190.5 milliárd
  2. Mars 126.5 milliárd
  3. Koch 124.5 milliárd
  4. Al Saud 100 milliárd
  5. Wertheimer 57.6 milliárd
  6. Hermes 53.1 milliárd
  7. Van Damme, De Spoelberch, De Mevius 52.9 milliárd
  8. Boehringer, Von Baumbach 51.9 milliárd
  9. Ambani 50.4 milliárd
  10. Cargill, MacMillan 42.9 milliárd

Összességében a világ 25 leggazdagabb családja 250 milliárd dollárral több vagyonnal rendelkezik, mint tavaly.

És a fikció: A Ferrero, Walton, Koch, Al Saud és Rothschild család vezetői összeülnek. Összehangolják stratégiájukat, miképpen növelhetik bevételeiket és racionalizálhatják kiadásaikat.
A bankár családok képviseletében Rothschild előadja, hogy ők teljesítették a tervet. A világ vagyonának 99%-a az említett családoknak és érdekeltségeiknek birtokában van, csupán 1 %-on osztozik 7.5 milliárd ember. Ennek is jórésze pénz, ami lényegében fedezet nélküli fizetőeszköz, egy értéktelen papírdarab, amihez értéket a spekuláció vagy hazugság rendel. Ennek előállítására megbíztuk politikusainkat, palamentjeinket szerte a világon. Munkaköri leírásukban szerep el háborúk kirobbantása és tartós idejű elnyújtása is. A hadiiparra és kölcsönökre gondolok, barátaim.
Velünk, a tőke 99%-ának birtokosaival nincs baj. De mi legyen a 7.5 milliárddal, akik azt hiszik, hogy a pénzük ér valamit, közben az nem más, mint egy tartozást kifejező eszköz. Tehát sikerült a pénzt kiüresítenünk, sőt, már nyomása, vagy számlára utalása pillanatában adósságként kerül forgalomba.

Hitelezéseinkkel és adósságpolitikánkkal tőkéinket tovább koncentráltuk, tehát családjaink tovább gyarapodtak. A probléma újból a 7.5 milliárd, ami tovább szaporodik, nő! Igen, vágott közbe Ferrero! Minket két okból zavar ez a szám! Egyrészt, mert egy részük elszegényedett, kihúztuk alóluk a tőkét, így képtelenek megvásárolni bármit, hiába árasztjuk el a piacot. Másrészt, ez a nyomorgó tömeg képtelen talpra állni, el kell tartanunk őket!
Dehogy kell! Vág közbe Koch. El kell tüntetni azt a részt, aki csak teher, tehát eltartása miatt csupán költség. Bízzuk meg Cargillt a megfelelő élelmiszerek előállítására. Emellett azért sem szükséges ez a 7.5 milliárd, mert gyárainkban robotok dolgoznak, informatikai rendszerünk nem igényli adminisztrációk fenntartását, a tudás megszerzésére pedig elég lesz a közeljövőben egy modult beültetni azoknak az agyába, akik jók nekünk. A többi meg? Van szükségünk egy tömeg tudálékoskodóra? Ha már tömeg, akkor olyanok kellenek, akik kontrollálhatók és képesek fizetni. Mivel robotok dolgoznak ezért egy minimális számú szuper képességű elitre van szükség, akik tovább fejlesztik a technikákat, a többi pedig egy számunkra jó zombitömeg, akit érdemes olyan szinten fenntartani, hogy megtartsa fizetőképességét. A többi?
A többit szorítsuk be helyi konfliktusokba. Al Saud, tudnál segíteni? Igen, de ez sem okoz lényeges változást. Talán egy vírus? Azzal a még felkapaszkodó vállalkozásokat tönkre tehetjük, a vákuumaikba benyomulhatunk és még létszámot is tudunk hozni! Negatív létszámot! Jól van! Tegyünk egy próbát, mérjük a hatásokat, reagálásokat. Ha bejön, próbálkozhatunk nagyobb akciókkal is a továbbiakban.

Útnak indult, hát a csapás, minden terv szerint alakult. Bár létszámban nem hozta a tervet, de tőkekihelyezésben, zombielőállításban igen. Bizakodásra adhat okot a kisebb országok autokrata vezetőinek magatartása, akik az útnak indított csapást saját hatalmi pozícióik megszilárdítására és klánjaik gazdasági erősítésére használták, mondta Walton. Rájuk érdemes lesz odafigyelni. Ha beállnak a sorba, segítenek a terv megvalósításában, akkor csatlósaink lehetnek és megszilárdíthatjuk hatalmukat. Ha nem, akkor el fognak tűnni és más lép helyükbe. Terv elfogadva.

Ma Nasrudin orvosát két okból hurcolnák meg. Egyrészt azért, mert jótékonykodott, megmentett egy embert és erre nem volt felhatalmazása. Ráadásul szegényt mentett meg! Égbekiáltó bűn! A jó, jóság fogalma csak meghatározott körökhöz kötődhet. Másrészt azért, mert ma a trend nem a létszám bővítés, hanem a leépítés. Aki pedig szembe megy a trenddel…tudjuk.
De, Bloomberg! Tudnál abban segíteni, hogy mindent infantilis módon képzeljenek el, de ne értsenek semmit?

Eddig a fikció. Bár a történet minden eleme élénk fantáziáról tanúskodik, de talán pár betalált. Vagy tán a valóság ennél is elrettentőbb? Lehet, de számomra az a legelrettentőbb, hogy mi még mindig turbánról, hidzsábról vitatkozunk és üresjáratban ugatjuk a holdat. Pedig mindenre ott a recept a Könyvben!

Mit uzsoraként kiadtok, hogy kamatozzék az emberek vagyonában, az nem kamatozik Allahnál. Mit Zakatként adtok, hogy Allah Színét akarjátok vele, hát ezek ők, a sokszoros nyertesek. (Korán 30:39)

Riba (Uzsora, vagy kamat) az Iszlámban tiltott. Csak olyan profit realizálható, ami saját munkánk, erőfeszítésünk gyümölcse. Olyan, ami más emberek munkájában gyökerezik, amiben nekünk nincs részünk, és ami őket károsítja, az tilos. Ugyanakkor ennek pozitív változata a jótékonyság, ha kérdezés nélkül segítünk hozzátartozónak, szomszédnak, vándornak, idegennek stb., akkor áldozatunk viszonzása többszöröse lesz annak, mint amit befektettünk.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s