h i r d e t é s

Egy generáció a változásért: 25. évfordulóját ünnepli a Mars Magyarország

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Egy generáció a változásért: 25. évfordulóját ünnepli a Mars Magyarország

2017. november 20. - 20:30

 

A jubileum alkalmából az új, fenntarthatósággal kapcsolatos tervüket is bemutatták.

Forrás: pixabay.com

A Mars magyarországi fennállásának 25. évfordulója alkalmából hivatalosan is bemutatta a “Fenntarthatóság egy generáció alatt” elnevezésű tervét, mellyel jelképesen útnak indította a következő negyed évszázad sikeres és fejlődő piaci jelenlétét.

A Mars az elkövetkező években csaknem 1 milliárd dollárt fektet az olyan, üzletet és társadalmat fenyegető problémák megoldásába, mint a klímaváltozás, az ellátási láncban tapasztalható szegénység, valamint az erőforráshiány. Az évforduló alkalmából szakértők, valamint Pamela Mars-Wright, a Mars család negyedik generációs tagjának közreműködésével vitatták meg a fenntarthatósággal és generációs változásokkal kapcsolatos nézeteket. 

Frank C. Mars csaknem egy évszázaddal ezelőtt, a saját konyhájában indította el vállalkozását – a jelenleg is családi kézben lévő vállalat azóta számos ismert terméket és szolgáltatást nyújt vásárlók és házikedvencek milliói számára.

Napjainkban a Mars 100.000 munkatársat foglalkoztat világszerte, és a nemzetközileg kedvelt márkák mellett 10 milliárd dolláros gazdasági értéket tudhat magáénak. Számos márka, például a Pedigree®, a Whiskas®, a Royal Canin®, az M&M’s®, a Snickers® és az Orbit® a magyar piacon is rendkívül népszerűek.

Negyed évszázados fejlődés

A Mars Magyarország egy mindössze tíz fős vállalkozásból mára száz főt foglalkoztató nagyvállalattá nőtte ki magát. A cég 1992 óta van jelen a magyar piacon, és nem csak a csokoládé-, a rágógumi- és az édességipar területén működik, hanem egyéb élelmiszeripari kategóriákban, illetve a kisállateledelgyártás területén is: a Mars Európa egyik legnagyobb kisállateledelgyárát üzemelteti Csongrád-Bokroson, ahol száraz állateledelt és a többi között Pedigree Dentastix® jutalomfalatokat gyártanak.

A Mars hazai kereskedelmi egységei összesen 20 nemzetközi márkát forgalmaznak, melyek 2016-ban 19,4 milliárd forintos éves bevételt generáltak. A Csongrád-Bokroson üzemelő, 800 munkatársat foglalkoztató Mars Magyarország Kisállateledelgyártó Kft., az 50 legeredményesebb exportőr közé tartozik Magyarországon, és évente több mint 100.000 tonna állateledelt gyárt a világ számos piacára. 

Készen a jövőre: Fenntarthatóság egy generáció alatt

A Mars regionális és globális szinten is hiszi, hogy vállalata csak akkor fejlődhet és maradhat fenn a következő nemzedékek számára, ha az emberek, akikkel a Mars dolgozik – a nyersanyagokat kitermelő gazdáktól a munkatársakon át a fogyasztókig – szintén fejlődnek. Egészséges bolygó nélkül azonban egyikük sem fejlődhet. 

A Mars „Fenntarthatóság egy generáció alatt” elnevezésű terve tudományosan alátámasztott, előremutató és ambiciózus törekvéseket tartalmaz azzal a céllal, hogy hatást gyakoroljon a teljes, kiterjesztett ellátási láncra. A terv azokra a területekre fókuszál, melyekben a Mars képes hatást gyakorolni az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaiban megfogalmazott globális problémákra.

A “Fenntarthatóság egy generáció alatt” terv három egymáshoz szorosan kapcsolódó törekvést tartalmaz: 

  • Egészséges bolygó – a Mars a tudomány által meghatározott mértékben csökkenti a környezetre gyakorolt hatását, így biztosítva bolygónk egészségét. A terv az éghajlatvédelemre, a vízgazdálkodásra és a földhasználatra koncentrál. A vállalat célul tűzte ki, hogy 2050-ig 67%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel jelentősen kiterjesztve a korábban megfogalmazott célokat.
  • Virágzó karrier – a Mars jelentős mértékben javítja az értékláncukban dolgozó csaknem 1 millió ember munkakörülményeit, lehetőséget biztosítva számukra a fejlődésre – összpontosítva a jövedelmek növelésére, az emberi jogok tiszteletére, valamint a nők számára elérhető új lehetőségek biztosítására. Létrehozták a Livelihoods Fund for Family Farming alapot, hogy elősegítsék a fenntarthatóságot, valamint a szegénység csökkentését a kiterjesztett ellátási láncban, illetve a Farmer Income Lab nevű munkacsoportot, ami azoknak a hiányzó adatoknak a pótlásáért felel, melyek feltétlenül szükségesek a kisbirtokos gazdák szegénységének felszámolásához.  
  • Tápláló boldogság – a Mars a tudomány, az innováció és a marketing segítségével emberek és háziállataik millióinak biztosít egészségesebb és boldogabb életet. A terv folytatja a Mars jelenlegi élelmiszerbiztonsági, termék- és összetevőfejlesztési, valamint a felelős marketinggel kapcsolatos törekvéseit. 

Egy esemény, amely megalapozta a következő 25 évet

A Mars az évforduló alkalmából szakértők segítségét kérte, hogy minél több szemszögből és minél hatékonyabban elemezhessék a fenntarthatósággal kapcsolatos nézeteket.

A „Fenntarthatóság egy generáció alatt” terv lehetővé teszi, hogy olyan mértékben és módon növekedjünk, amelyre büszkék lehetünk.

Nagyapám, id. Forrest Mars több mint 70 évvel ezelőtt fogalmazta meg a vállalat célkitűzését, mely szerint mind a gyártási, mind a forgalmazási oldalon dolgozók számára közös előnyöket kell teremtenünk a munkák során

– összegezte a Mars kölcsönösséggel kapcsolatos megközelítését Pamela Mars-Wright, a Mars család tagja.

A tudomány állításaira támaszkodva el kell végeznünk a feladat ránk eső részét

– tette hozzá.

A Mars elkötelezett az iránt, hogy aktívan fektessen a jövőbe, és előremutató nézeteket követve egy jobb és egészségesebb világot hagyjon maga mögött a következő generációk számára. 

Az évszázad legnagyobb kihívása a vízhiány lesz: az összes víz 80%-át a mezőgazdaság használja, így egészséges víz nélkül nem létezhet élelmiszerbiztonság, nem számolhatjuk fel a szegénységet vagy az éhezést, sőt, a vízügyi problémák megoldása nélkül az energiabiztonságot sem garantálhatjuk.

Örömmel tölt el, amikor olyan nemzetközi nagyvállalatok, mint a Mars fellépnek az ehhez hasonló, fenyegető problémákkal szemben

– tette hozzá Prof. Szöllősi-Nagy András, az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának elnöke.

A mai fogyasztók már mások, mint 20 évvel ezelőtt: napjainkban a fogyasztó megkérdőjelezi a status quot, jól informált, és hitelességet keres a termékekben, amelyeket megvásárol.

Egyre több fogyasztó fordul közvetlenül a cégekhez a termékek eredetével és az előállítás fenntarthatóságával kapcsolatban

 – mondta Földes Annamária, az IPSOS ügyfélélmény-fejlesztésre szakosodott csoportjának vezetője.

Nem vezethetjük többé úgy a vállalatot, ahogyan eddig – globális szintű fellépésre van szükség” – tette hozzá Sófalvi Attila, a Mars Magyarország piaci igazgatója. 

A másokkal való törődés alapvető érték

Az, hogy egy vállalat a szociális intézmény szerepét is betöltse, alapvető feladat.

A fiatal generáció egyre jobban ösztönzi a munkaadókat arra, hogy a munkahelyek emberibbé váljanak, és az általuk választott cég a társadalmi felelősségvállalás területén is hatékonyan tevékenykedjen

– mondta Enczi Judit, a Hill International Magyarország vezető tanácsadója.

A Mars elkötelezett, hogy a „Fenntarthatóság egy generáció alatt“ terv keretein belül itthon is változást hozzon az emberek és házikedvenceik számára.

2018-ban például tizedik alkalommal indítjuk útnak a „Segíts a menhelyeknek“ kampányunkat“

– hangsúlyozta Sófalvi Attila.

A kezdeményezésnek köszönhetően a Mars eddig több mint 125 tonna Whiskas® és Pedigree® állateledelt adományozott a kiválasztott menhelyek számára.

A vállalat az Orbit® Gyermekmosoly kampány során az SOS Gyermekfalvakkal együttműködve több mint 11 millió forintot adományozott a hátrányos helyzetű gyermekek számára, hogy ismét egészséges mosolyt varázsolhassanak az arcukra. A "Fenntarthatóság egy generáció alatt“ tervben megfogalmazott értékek mentén cég az elkövetkező években szeretné továbbfejleszteni és kiterjeszteni ezeket a tevékenységeket.


 

h i r d e t é s