h i r d e t é s

Egy új kutatás szerint minden ötödik emberre fokozotta veszélyes a koronavírus

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy új kutatás szerint minden ötödik emberre fokozotta veszélyes a koronavírus

2020. június 16. - 10:04

 

Öt emberből nagyjából egy futja azt a kockázatot a világon, hogy súlyosan megbetegszik a koronavírustól, mivel az emberek mintegy 20%-ának van valamilyen alapbetegsége – írja egy új tanulmányra hivatkozva a CNN.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Lancet Global Health folyóiratban hétfőn megjelentetett írás szerint 1,7 milliárd embernek, tehát a világ népességének 22%-ának van valamilyen alapbetegsége, ami miatt különösen nagy kockázatot futnak abban, hogy súlyosan megbetegszenek a koronavírustól.

Ezt az arányt az életkor nagyban befolyásolja, a 20 évnél fiatalabbak körében kevesebb mint 5%-nak, a 70 vagy annál idősebbek körében több mint 66%-bnak van alapbetegsége. A tanulmány készítői utalnak arra is, hogy ezen emberek többségénél az alapbetegségekről valószínűleg nem tud egészségügyi rendszer, vagy még nem is diagnosztizálták.

Az alapbetegségek miatti fokozott kockázatra korábban a WHO és más egészségügyi intézmények is felhívták már a figyelmet, az olyan idős betegek, akik tüdőbetegséggel, szívbetegséggel vagy diabétesszel küzdenek, különösen nagy kockázatot hordoznak egy súlyos vírusfertőzés elkapására.

Az új tanulmány az ENSZ 188 országra kiterjedő, az emberek alapbetegségeire vonatkozó adatait használta fel. Bár a tanulmány két nagy másik tanulmányt vett alapul, mindkét tanulmány alulbecsülhette az alapbetegségekkel érintettek tényleges számát a világon. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s