h i r d e t é s

Egyes külképviseleteken ellehetetlenülhet a választás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyes külképviseleteken ellehetetlenülhet a választás

2022. január 27. - 18:20

 

Csütörtöktől igényelhető a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön szavazó állampolgárok külképviseleti névjegyzékbe vétele. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Komka Péter

A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Közleményében az NVI azt írta, hogy azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik április 3-án nem tartózkodnak Magyarországon, szavazatukat valamelyik magyar külképviseleten adhatják le.

A külképviseleti névjegyzékbe vételt csütörtöktől kérheti a választópolgár a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, vagyis a jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben, online a magyarorszag.hu honlapon.

Hozzátették: az NVI a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve saját honlapján közzéteszi a külképviseleti választási irodák címét, változás esetén pedig haladéktalanul frissíti a listát.

Külképviseleti szavazásra minden olyan kijelölt helyen lehetőség lesz, ahol azt a fogadó ország biztonsági körülményei, illetve járványügyi előírásai lehetővé teszik.

Az NVI ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a világ számos országában továbbra is kritikus a koronavírus miatti járványhelyzet, és emiatt nem zárható ki – elsősorban Kínában –, hogy a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolják vagy akár el is lehetetlenítik.

A jelenlegi információk szerint négy kínai város, Csungking, Kuangcsou, Peking és Sanghaj magyar külképviselete lehet érintett. A távol-keleti országban a rendkívül szigorú karantén- és csomagátvételi szabályok mellett, ha most hétvégén lennének a választások, ellehetetlenülne a szavazás – írták. Megjegyezték: a már 2018-ban is szavazást lebonyolító kínai külképviseleteken összességében mintegy kétszázan adták le szavazatukat.

Az NVI a rendkívüli helyzetre tekintettel javasolja, hogy a négy említett kínai külképviseleten történő szavazás helyett az érintettek lehetőség szerint más módon éljenek választójogukkal.

Arra kérik a választópolgárokat, hogy „fokozott figyelemmel és folyamatosan kövessék nyomon a szavazás helye szerinti ország, illetve város járványügyi előírásait, valamint az adott helyen működő külképviselet és a Nemzeti Választási Iroda honlapját." (MTI) / Infostart


 

Kommentek

h i r d e t é s