h i r d e t é s

Egyre biztosabb, hogy van élet a Jupiter holdján

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre biztosabb, hogy van élet a Jupiter holdján

2021. május 31. - 08:43

Amikor a földönkívüli életről esik szó filmekben és könyvekben, akkor általában vagy a Föld közelében lévő bolygók, vagy nagyon távoli égitestek kapcsán van arról szó, hogy lehet rajta esetleg élet.

A kép illusztráció! - Forrás: Richtopia

Természetesen a mai napig nem sikerült tudományosan alátámasztani egy ilyen tézist, bár elég sokan dolgoznak ezen. Most megjelent egy olyan tanulmány, ami azt igazolhatja, hogy egyes bolygókon azért nincs még élet, mert nem tart a fejlődés azon szakaszában a folyamat, aminek eredményeként a földihez hasonló élet jönne létre.


Forrás: The Washington post

A NASA honlapján jelent meg nemrég egy közlemény, amely szerint a mai napig is zajló vulkáni tevékenység lehet a Jupiter holdjának, az Europának a magjában. Ez miért érdekes? Mert kutatók szerint ez a tevékenység elősegítheti az élet kialakulását azon a bolygón, ahol a hatalmas jégpáncél alatt a földire emlékeztető sós óceánok találhatóak. Sőt, korábban más tanulmányokban már feltételezték azt, hogy lehetnek is bizonyos életformák, amelyek elkezdték az evolúciós folyamatokat. És ez nagyon ígéretes.


Forrás: Phys.org

Hiszen a fentebb említett tanulmány azt taglalja, hogy a jégpáncél alatti víztartalék, az állandó vulkáni tevékenység a magban valamint az elérhető energiatartalékok mind azt segíthetik elő, hogy előbb-utóbb komoly lépést tegyen az Europa az élet megjelenése felé. De ne a felszínben gondolkodjunk, hiszen a tanulmány is rámutat, hogy a -140 Celsius fokos felszíni hőmérsékletben nem lesz esélye az életnek megmaradnia. Viszont más a helyzet a felszín alatti hatalmas, sósvízű óceánokkal, ahol akár már most is lehet élet.


@David Ladd, USRA & NASA’s Goddard Space Flight Center.

Méghozzá olyan baktériumok élhetnek itt, amelyeknek nincs szükségük napfényre az életbenmaradáshoz. Ilyenek élnek a Földön is, a tanulmány azon baktériumokat emeli ki, amelyek a tengerek mélyén lévő vulkánok szélén élnek. Meg hát az óceánok legmélyén, fény nélkül vannak olyan rákok és halak is, amelyek képesek életben maradni. Így még azt sem zárják ki kutatók, hogy már valamiféle tápláléklánc is lehet az Europa felszíne alatt, ami igazán nagy durranás lenne, tekintettel arra, hogy milyen messze is van tőlünk ez a hold. (napmintnap.com)