h i r d e t é s

Egyre csak durvulnak a gazdatüntetések Hollandiában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre csak durvulnak a gazdatüntetések Hollandiában

2022. július 07. - 06:07

Nem enyhül a gazdatüntetések hevessége Hollandiában, sőt, a helyzet eszkalálódni látszik.

A kép illusztráció! - Forrás: FruitVeB

Július 5-én este feltehetőleg rendőrségi lövedék csapódott egy traktorba Heerenveen mellet az A32 autópálya közelében, és három tüntetőt letartóztatására is sor került. A tüntetéseket a holland kormány túlzott, ideológiától cseppet sem mentes klímavédelmi intézkedései váltották ki, melyeket ráadásul kifejezetten rosszul kommunikáltak.

A helyi gazdákból alakult Agractie akciócsoport az eltalált traktorról készült képeket feltette Facebook oldalára, a következő szöveg kíséretében: „És Van der Wal miniszter még mindig nem áll velünk szóba…, Embereknek kell előbb meghalnia?”, „Bűnözők lennének a gazdák? Hogyan tovább? Vegyük blokád alá a rendőrőrsöket?” Caroline van der Plas parlamenti képviselő azonnali meghallgatást kért a mai napra Mark Rutte miniszterelnöktől és az igazságügyi minisztertől, hogy beszámolhasson a tüntetések elharapózásáról és a protestálók követeléseiről - írja a FruitVeB.

Július 4-én, hétfőn a friss zöldséget és gyümölcsöt szállító teherautók és kamionok még elérték a logisztikai központokat, ám a gazdák tervei szerint a járművek többsége már nem tér vissza a farmokra, hanem az utakon marad a tüntetőkkel. Július 5-én a Lidl már arról számolt be, hogy az útzárak miatt körülbelül 200 helyi üzletébe csak korlátozott mennyiségben tud zöldséget és gyümölcsöt szállítani. A gazdák rengeteg szupermarketet is blokád alá vettek az ország különböző városaiban, ami a kereskedelmi szövetség szerint lassan a lakosság élelmiszer-ellátását kezdi veszélyeztetni. A rendőrség már több esetben is fellépett a tüntetőkkel szemben, atrocitásokról azonban a tegnap esti lövöldözést kivéve eddig nem érkezett jelentés. (Agrárszektor)