h i r d e t é s

Egyre hangosabban ketyeg az óra, rá kell kapcsolni a fenntarthatóságra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyre hangosabban ketyeg az óra, rá kell kapcsolni a fenntarthatóságra

2022. július 28. - 08:19

A túlfogyasztás napja idén július 28-án lesz, ez azt jelenti, hogy az egész évre jutó globális erőforrásokat addigra már fel is éli a világ. Magyarország sajnos már korábban, május 30-án túllépett ezen a határon. Ez a mutató kézzelfoghatóan mutatja meg, hogy a fokozott fogyasztás hogyan rontja a kilátásokat.

A kép illusztráció! - Forrás: Tjeerd Royaards - TypePad

Éppen ezért a K&H is egyre nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóságra, és saját működésében is folyamatosan csökkenti áram-, víz- és papírfogyasztását és elérte a karbonsemlegességet.

A hónap végén - július 28-ra - a világ elfogyasztja azokat az erőforrásokat, amelyet a bolygó egy évre biztosít globális szinten. A Global Footprint Network szervezet évről évre kiszámítja a globális túlfogyasztás napját (overshoot day), tavaly július 29-ére, 2020-ban a koronavírus-járvány miatti leállások miatt augusztus 22-re esett ez a nap. Összességében az utóbbi évtizedekben fokozatosan jött előrébb az időpont, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy hogyan pazarolja az emberiség az erőforrásokat. Lényegében arról van szó, hogy a mostani fogyasztási szinthez a Föld “készletének” közel duplájára lenne szükség. Vannak országok, amelyeknél a túlfogyasztás napja már az év első felében elérkezik, ezek közé sorolható Magyarország, ahol idén május 30-ára esett ez a nap. Vagyis Magyarország a világátlaghoz képest gyorsabban feléli az erőforrásokat - derül ki a K&H összeállításából, amely rámutat arra, hogy a fenntarthatóságot minden területen a fókuszba kell helyezni. Így tett a pénzintézet is, az anyavállalatával, a KBC-csoporttal karöltve, amikor a fenntarthatósági lépéseket megvalósítását kiemelt stratégiai célként határozta meg már évekkel ezelőtt. A K&H többek között azzal is igyekszik a fenntarthatóbbá tenni a mindennapokat, hogy saját működését már a nettó karbonsemlegesség jellemzi. “A K&H 2017-től 100%-ban zöld árammal működik és ezzel párhuzamosan elkezdődött a saját napelem kapacitások létesítése és ezek számának évről-évre növelése, így 2021-ben már a székházban és négy bankfiókban termelünk áramot megújuló energiaforrásból. A bankfiókok építése és felújítása során új gázkazánt lehetőség szerint nem telepítünk, a hőszivattyús technológiát részesítjük előnyben vagy zöld áramot használó elektromos hűtést/fűtést alkalmazunk. Ennek a fejlesztésnek az évről-évre történő megvalósítással tervezetten 2030-ra egyharmad résszel csökkenteni fogjuk a gáz és távhő felhasználást. 2021-ben a zöldárammal működő bankfiókok száma elérte a harmincat”- mondta el Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője. 


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s