fbpx Egyre közelebb az 500 forintos benzinár – Ez az oka! | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egyre közelebb az 500 forintos benzinár – Ez az oka!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre közelebb az 500 forintos benzinár – Ez az oka!

2021. március 10. - 06:18

 

Február eleje óta egymás után immáron tízszer drágult az üzemanyag, év elejétől pedig a benzin literenkénti ára bő 50, a gázolajé pedig több mint 40 forinttal emelkedett.

Tegnap, szerdán újabb 6-6 forintos emelés várható, a legdrágább kúton pedig a holtankoljak.hu adatbázisa szerint már a 480 forintot közelíti a 95-ös benzin és a gázolaj ára is.

Nincs egy éve sem – tavaly május elején – még 280 forint alatt volt a benzin átlagára.

Hogyan jutottunk ide, és még meddig drágulhat az üzemanyag?

A koronavírus-járvány első hulláma idején összeomlott az olajkereslet a világban, a kínálat pedig nem tudott ehhez olyan gyorsan, rugalmasan alkalmazkodni, volt olyan nap amikor az amerikai típusú nyersolaj ára mínuszba ment. 

"Most pedig már 70 dollár környékén van egy hordó nyersolaj ára, a nagy elemzőházak pedig úgy látják, hogy hamarosan a 75 dollárt, év végére pedig a 80 dolláros árszintet is elérheti.
Sőt, másfél év múlva már a 100 dolláros ár is elképzelhető a becslések szerint."

Hogy ez pontosan hogyan fog lecsapódni a hazai üzemanyagárakban, az is több dologtól függ.

A nyersolaj árát dollárban jegyzik, ezért ha a forint gyengül a dollárral szemben, önmagában ez is dráguló benzint és gázolajat eredményez a hazai kutakon.

Amennyiben 75 dollárra ugrana a nyersolaj ára, még akkor is szinte biztosan 450 fölé menne a benzin átlagára, ha a forint nem gyengülne a dollárral szemben. (24.hu) / Propeller


 

h i r d e t é s

Kommentek