h i r d e t é s

Egyre több állat pusztul el a tengeri szemét miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre több állat pusztul el a tengeri szemét miatt

2018. június 23. - 10:51

 

A BBC dokumentumfilmet forgatott egy kutatócsoportról, akik az Ausztrália melletti Lord Howe szigeten mentenek tengeri madarakat. 

Fotó: SEYLLOU/AFP

Ezek a madarak ragadozók, magyarázták a biológusok. Mindent megesznek, ami eléjük kerül, és egyszerűen képtelenek megkülönböztetni a tengerben található műanyagot a nem műanyag zsákmánytól. - írja a 444

Ráadásul a felnőtt madarak - élelemnek gondolva a műanyagszemetet - még vissza is viszik azt a fészkükbe a fiókáiknak, hogy azzal etessék őket.

Ez viszont azt jelenti, hogy a fiókáknak úgy kell felnőniük, hogy tele van a gyomruk műanyaggal, és így nem jutnak elegendő tápanyaghoz.

A biológusok ezért most azt csinálják, hogy amikor a fiókák elhagyják a fészket, megfogják őket, és kimossák a gyomrukat, lényegében felöklendeztetik velük a műanyagot.

“Egyszerűen sokkolt, hogy milyen sok tud kijönni egy fiókából” - mondta egyikük, Liz Bonnin. Volt, hogy 90 darabot öklendezett fel egy, de találtak olyan - már halott - madarat is, amelynek a gyomrában 250 darab műanyagdarab volt. Ruhacsipeszek, fogkefék, csupa olyan dolog, amelyek helyett akár sokkal természetbarátabb anyagokból készült eszközöket is lehetne használni.

“Nagyon várom már azt az időt, amikor nem kell műanyagcsipeszeket kihúznom bébimadarak gyomrából - remek lenne” - mondta az egyik kutató, Jennifer Lavers. (BBC) / 444.hu


 

h i r d e t é s