h i r d e t é s

Egyre több iskolában kötelező a maszk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyre több iskolában kötelező a maszk

2021. november 03. - 05:58

November másodikától több budapesti, illetve Pest-megyei iskolában is elrendelték a védőeszköz viselését.

A kép illusztráció! - Osztályfőnöki óra a békéscsabai Szlovák Gimnázium Általános Iskola Óvoda és Kollégium ötödik osztályában 2020. október 2-án. - Fotó: Rosta Tibor / MTI

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint ez nem központi szigorítás, az intézmények saját hatáskörben döntöttek. Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója egyre több hasonló korlátozásra számít.

Központi intézkedés, legalábbis az állami fenntartású iskolákban biztosan nem történt, máskülönben a Révai Gimnázium is kapott volna utasítást – mondta az InfoRádióban Horváth Péter, akit a hírt, miszerint egyre több intézményben kötelező a maszkviselés, egyáltalán nem lepte meg, hiszen egyrészt már az őszi szünet előtt volt már hasonlóra példa, másrészt a fertőzéssel kapcsolatos adatok is azt mutatják, hogy a vírus egyre jobban terjed, ami alól az iskolák sem lehetnek kivételek. „Mint megelőző intézkedés pedig, az adott közösség dönthet hasonló kérdéseben” – tette hozzá.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökének tudomása szerint a tanévkezdés óta eltelt nagyjából két hónap alatt az általános iskolák 4-5 százalékában kellett valamilyen tanügyi intézkedést hozni a koronavírus-fertőzés miatt, a középiskolákban viszont a szám elenyésző volt, ami nyilvánvalóan összefügghet azzal, hogy a 12 év feletti tanulók oltást kaphattak, és sokan éltek is a lehetőséggel.

Horváth Péter úgy látja, az elkövetkezendő hetek nagyon kiszámíthatatlanok leszene, ezért mindenre fel kell készülniük az intézményeknek.

A középiskolákban, miután az oltottság, mind a diákok, mind a pedagógusok körében meglehetősen nagy, kevésbé számít korlátozásokra, szemben az általános iskolákkal, ahol a gyerekek még nem kaphattak oltást.

Különösen az alsósok veszélyeztetettek, illetve a szüleik, ha esetleg még nem kaptak oltást, és emiatt többen kerülhetnek karanténba” – fogalmazott a NPK elnöke. Vagyis Horváth Péter a vírus felfutásával számolva azt gondolja, az intézkedések egyre gyakoribbak lesznek, érintve például a középiskolás szalagavatókat, amivel kapcsolatban az iskolák egyre óvatosabbak, de említhetők a külföldi utazások, amik már az illetékes tárca engedélyéhez kötöttek.

A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója végezetül reményét fejezte ki, hogy az arra illetékes egészségügyi szakemberek időben meg fognak hozni minden olyan központi intézkedést, ami segít a nehezebb helyzetek elkerülésében. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s