h i r d e t é s

Együttműködési megállapodást kötött az ELTE és a MÁV-csoport

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Együttműködési megállapodást kötött az ELTE és a MÁV-csoport

2019. március 29. - 14:06

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a MÁV vezetői március 26-án írták alá azt az együttműködési megállapodást, melynek keretében közös oktatási programok szervezését, szakmai gyakorlóhelyek biztosítására irányuló együttműködési keretek kialakítását és kiemelkedő tehetségek egyéni gondozását is tervezik. 

Fotó: MÁV / Könczöl Orsolya

Az együttműködés az oktatás és a szakember-utánpótlás számos területére, például közösen meghirdetett hallgatói ösztöndíjrendszerre és szakmai rendezvények szervezésére is kiterjed.

A MÁV-csoport kiemelt feladatának tartja a felsőfokú utánpótlás biztosítása érdekében a műszaki, informatikai, gazdálkodási és társadalomtudományi képzési területek fejlesztését és támogatását, amelynek megvalósításához együttműködést alakít ki az Egyetemmel, különösen az Állam- és Jogtudományi Karral, a Gazdálkodástudományi Intézettel, az Informatikai Karral, a Pedagógiai és Pszichológiai Karral és a Társadalomtudományi Karral. Az Egyetem célja, hogy a vállalati kapcsolatok bővítésével erősítse K+F+I (kutatás+fejlesztés+innováció) tevékenységét, és a MÁV-csoporttal való együttműködés keretében az alaptevékenységek innovációs hasznosulását előmozdítsa. A közös célok érdekében a MÁV-csoport együttműködik az Egyetemmel, és támogatja annak innovációs tevékenységét.

Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, a vállalat büszke arra, hogy számos vezetője és munkavállalója szerezte diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Elmondta, bíznak abban, hogy a széles körű együttműködés mindkét fél számára hasznos lesz. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, hogy

a vállalati kapcsolatok erősítése az egyetem számára kiemelt prioritást jelent.

Hozzátette,

az ilyen együttműködések teszik többek között lehetővé, hogy a hallgatók számára elérhető választási lehetőségek jelentős mértékben növekedjenek.

A MÁV Zrt.-nek és leányvállalatainak nemcsak mérnökökre van szüksége, hanem rengeteg más szakterület diplomás szakembereire és az ő szaktudásukra is, például jogászokra, gazdasági szakértőkre és humánerőforrás-szakemberekre. Meggyőződésünk, hogy az ELTE oktatógárdája, képzési portfóliója, tudásbázisa, kutatási és fejlesztési tevékenysége, valamint hallgatósága több kulcsterületen nyújthat semmi máshoz nem hasonlítható támogatást a MÁV-csoport számára

– emelte ki Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, egyetemünk egykori hallgatója.

Az együttműködési megállapodást az ELTE részéről Borhy László rektor, Scheuer Gyula kancellár, Horváth Mihály, az EHÖK elnöke írta alá, a vasúttársaság részéről pedig a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóján kívül a társaság leányvállalatainak (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft. és a MÁV-HÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel.  

A megállapodás az alábbi területekre terjedhet ki:

  • részvétel az egyetem alap- és mesterképzésében
  • közös projektek és pályázatok kidolgozása
  • szakmai gyakorlati helyek biztosítása és gyakornokok kiválasztása
  • hallgatói ösztöndíj-rendszer működtetése
  • közös szakmai rendezvények megvalósítása

A MÁV-csoport eddig a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást. A MÁV vezetése mindent megtesz azért, hogy a cégcsoport számára hosszú távon is biztosítsa a magasan képzett munkaerő utánpótlását, ezért nyitott hasonló összefogásra más felsőoktatási intézményekkel is.


 

h i r d e t é s