fbpx Eladták az utolsó liternyi ólmozott benzint | CIVILHETES

h i r d e t é s

Eladták az utolsó liternyi ólmozott benzint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eladták az utolsó liternyi ólmozott benzint

2021. augusztus 31. - 06:29

 

Az ENSZ illetékes hivatala hétfőn bejelentette, hogy hivatalosan és ténylegesen is megszűnt világszerte az ólmozott benzin forgalmazása.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Idén júliusban Algériában eladták az utolsó liternyi ólmozott benzint, és ezzel egy hosszú, rendkívül káros korszakot tudhat maga mögött az emberiség. A benzinbe kevert ólom-tetraetil 1922 óta javítja a motorok teljesítményét, és pusztítja elképesztő mértékben a környezetet és az emberi egészséget. Az ólmozott benzin alkalmazása az 1970-es évekre általános lett, bár a fejlett országokban már a 80-as évektől korlátozták vagy tiltották használatát. Mire az ENSZ 2002-ben útjára indította globális kampányát az ólomadalék beszüntetésére, ez volt az egyik legsúlyosabb egészségkárosító tényező az egész világon.

Az ólmozott benzinből a légkörbe, a talajba, a növényekbe, a vízbe kerülő ólom az emberekben szívbetegséget, stroke-ot és rákot okozhat. Gátolja az agy fejlődését, a kutatások szerint gyermekeknél 5-10 ponttal csökkentheti az intelligencia-hányadost.

A várakozások szerint az ólmozott benzin eltűnésével évente több mint 1,2 millió korai haláleset előzhető meg, és globális szinten 2,45 billió dollárnyi megtakarítást jelent a gazdaságnak.

Magyarországon 1999. április 1. óta nem kapható ólmozott benzin. Ezzel megelőztük az Európai Uniót, amely 2000. január 1-jétől tiltotta a tagországokban az ólmozott benzin használatát. (ENSZ, unep.org) / vezess.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek