h i r d e t é s


Elbarnultak a Karibi-szigetek Irma pusztításától

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elbarnultak a Karibi-szigetek Irma pusztításától

2017. szeptember 13. - 11:01

 

A térségben hatalmas volt a pusztítás, egyes területek azonban kisebb károkkal vészelték át a hurrikán érkezését.

Virgin Gorda - Kép: NASA Earth Observatory

Megdöbbentő képeket közölt a NASA Earth Observatory a Karibi-térség szigeteiről. A műholdas felvételeken jól látható a különbség az Irma hurrikán érkezése előtti és utáni állapotok közt. - írja a 24.hu

Az Irma Barbudát és AnguillátPuerto Ricót, a Virgin-szigeteket és Kubát érintette a legsúlyosabban. Az ereje teljében tomboló trópusi ciklon egyes szigeteken az infrastruktúra 90 százalékát károsította meg vagy pusztította el.

A NASA közelmúltban közölt képein a Landsat 8 műhold adatai láthatóak. A szerkezet a hurrikán érkezése előtt, augusztus 25-én, és az Irma elhaladása után, szeptember 10-én is megörökítette a Karibi-térséget.

Kathryn Hansen, a NASA munkatársa szerint a szigetek elbarnulását félelmetes szelek okozták, melyek időnként közel 300 kilométer per órás sebességgel fújtak.

A hurrikán itt-ott teljesen letarolta a vegetációt. Az épen maradt növényeket aztán feltehetőleg a szél által szárazföldre hordott sós víz szárította ki.

Néhány terület, például Virgin Gorda bizonyos régiói, kisebb károkkal vészelték át az Irma érkezését. A sziget nyugati térsége valószínűleg a hegyek oltalmának köszönhetően maradt zöldebb, mint a középsó területek.

Barbuda volt az első a Karibi-térségben, amely megtapasztalhatta az 5-ös erősségű hurrikán erejét. Gaston Browne, az ország miniszterelnöke szerint a trópusi ciklon az infrastruktúra 90 százalékát semmisítette meg.

Az állam másik fő szigetét, Antiguát, ugyanakkor kevésbé sújtotta az Irma: a hurrikán szeme a szigettől északra haladt el, így itt kisebb lett a pusztítása. Miután a ciklon elhaladt, Antiguán nem csak az áramellátást sikerült helyreállítani, de a helyi repteret is megnyitották.


Antigua és Barbuda Kép: NASA Earth Observatory

(Business Insider) / 24.huh i r d e t é s

betöltés...

;