fbpx Elbocsátások kezdődtek egy nagy hazai üzletláncnál - megszólalt a cég | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elbocsátások kezdődtek egy nagy hazai üzletláncnál - megszólalt a cég

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Elbocsátások kezdődtek egy nagy hazai üzletláncnál - megszólalt a cég

2019. október 04. - 06:51

 

Minden áruházat érintő átszervezés zajlik a Metro Kereskedelmi Kft.-nél, ennek keretében pozíciók szűnnek meg a társaságnál. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Róka László

Az üzletlánc szerint a vevőigények változása és a technológiai fejlesztések miatt van szükség e lépésre, azt ugyanakkor nem állították, hogy a jövedelmezőség romlása indokolná. A láncnál történt néhány látványos változás az elmúlt hónapokban.

Állásokat szüntet meg a Metro: a döntés érinti például a pénzügyi egységeket, így minden áruházból elbocsátják a főkasszásokat, a jövőben ezek a pozíciók az üzletlánc lengyel egységeinél lesznek betöltve

- tudta meg a Napi.hu a cég egyik munkatársától. Több áruházból bocsátanak el dekorációs munkatársakat - vagyis a címkéket, reklámokat nyomtató szakembereket -, továbbá egyes alvállalkozókon keresztül foglalkoztatott dolgozókat - biztonsági őröket, raktárosokat - is meneszt a cég.

Forrásunknak nincs tudomása arról, hogy az átszervezés hány dolgozót érint a hálózat 13 hazai egységénél, rálátása csak az egyik főváros környéki üzletre van, ahol szerinte körülbelül 15-20 embert küldenek el a saját állományban lévő, illetve az alvállalkozókhoz tartozó munkavállalók közül.

Megkeresésünkre a Metro sajtóosztályánál elismerték, hogy hasonló jellegű változások minden áruházukban várhatóak.

A vevőigények alakulásának megfelelően változnak a munkafolyamataink, illetve a technológiai fejlesztések is módosítják az egyes munkaköröket, amelyek között tervezünk létszámmozgást. Ezzel az a célunk, hogy a szolgáltatásaink folyamatosan megújuló körével a vásárlóinkat jobban ki tudjuk szolgálni

 - írta a társaság. Hogy a változás hány embert érint, arra nem tudtak pontos számot megadni, mondván: az átszervezés még tart.

Érdeklődtünk az iránt is, hogy átalakítás összefügg-e a Metro eredményeinek alakulásával, amelyre a következő választ kaptuk: "A pénzügyi évünk 2019 szeptember 30-ával zárult, ezért publikus adatok még nincsenek, de az biztos, hogy az előző évet meghaladó értékesítést könyvelhettünk el az idén is".

A társaság a 2017-2018-as pénzügyi évben 158,58 milliárd forintos árbevétellel zárt, szemben az egy évvel korábbi időszak 155, 47 milliárdos forgalmával. Akkor az adózott eredményen jelentős mértékben sikerült javítani: a 2016/17-es időszak 6,1 milliárdos vesztesége után legutóbb 931 millió forintos nyereséget könyvelhetett el a cég.

Negyedszázad után nagy újítást jelentettek be

A Magyarországon 25 éve jelenlévő nagykereskedelmi lánc nemrég szakított korábbi gyakorlatával: eddig csak a vállalkozások és különféle intézmények kiszolgálására építette üzletpolitikáját, nyártól kezdve azonban mindenki előtt megnyitotta áruházait. Ezidáig kártyát kellett kiváltani a bevásárláshoz, amelyhez feltétel volt a vállalkozói engedély, az újítást követően viszont napijegy igénylésével pénteken, szombaton és vasárnap bárki vásárolhat a Metro áruházakban. Mi több, hirdettek már akciós időszakot is: szeptember 24-ig minden nap - azaz hétfőtől vasárnapig - fogadtak a magánszemélyeket, családokat is a cash&carry áruházak.

A cég szerint a kezdeti tapasztalatok biztatóak: "Igény mutatkozott rá, hogy a kínálatunkban szereplő különlegességekhez és a profi vendéglátás által használt alapanyagokhoz szélesebb körben is hozzáférjenek az emberek. Egyelőre időszakosan, általában ünnepek előtt vagy szezonálisan kiemelkedő események körül élünk ezzel a lehetőséggel. Örömmel tapasztaljuk, hogy az új vendégek jelentős számban térnek vissza az áruházainkba a nyílt napokon. A legnépszerűbbek az egyedülálló hal-, hús- és fűszerválasztékunk termékei" - részletezték a válaszban.

A Metro is beszállt a nagy kiszállítási versenybe

További változás volt a láncnál szeptemberben, hogy a Metro AG ingatlan-üzletága, a Metro Properties egy eladás-visszabérlés tranzakció keretén belül a kelet-közép-európai régióban értékesítette 11 Metro és Makro áruházát, több mint 250 millió euróért. A vásárló a francia LFPI Group befektetőcég tulajdonában lévő, bécsi székhelyű FLE GmbH. Az ügyletben három budapesti cash&carry üzlet érintett: ezek tulajdonjoga átkerült az FLE-hez, a továbbiakban a Metro bérli az egységeket. A kereskedő szerint nemzetközi üzleti modellváltás alapján történt a hazai lépés, az ingatlanokat minimum 15 évre tovább lízingelik. Az ingatlanok eladásából származó bevételt pedig elsődlegesen szolgáltatásfejlesztésre fordítják.

Az áruházlánc immár 13 üzlete mellett a honlapján is fogad rendeléseket és 24 órán belüli kiszállítást is vállal partnerei - elsősorban vendéglátósok, kereskedők - számára. Megkérdeztük, hogyan alakult ennek az üzletágnak az eredményessége:

A Metro Max kiszállítási szolgáltatásunk a legintenzívebben növekedő üzletágunk. Két számjegyű növekedésünk mutatja a piac bizalmát és elégedettségét.

Széleskörű , új generációs szolgáltatást nyújtunk profi partnereinknek, amellyel a megbízhatóságot és a kiszámíthatóságot tűztük ki célul. Vásárlóink elégedettségét folyamatosan mérjük, és a visszajelzések alapján fejlesztjük a kínálatunkat és a szolgáltatások körét

- válaszolták a sajtóosztálynál.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s