h i r d e t é s

Elemzők elmondták azt, amit a kormánypártiakon kívül mindenki sejt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elemzők elmondták azt, amit a kormánypártiakon kívül mindenki sejt

2021. október 27. - 07:46

A kritikusok szerint a politikai szempontok háttérbe szorították a járványügyet.

Müller Cecília és Orbán Viktor - A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Csupán néhány adatot közöltek, érdemi tájékoztatást viszont sem a kormány, sem az Operatív Törzs nem adott az utóbbi hetekben a koronavírusról, holott a járvány negyedik hulláma láthatóan felfutó ágban van Magyarországon.

„A politikai szempontok egyértelműen háttérbe szorították a járványügyi szempontokat, ezért sincs érdemi tájékoztatás sem a Covid-19 negyedik hullámának alakulásáról. Pedig az aktuális járványhelyzet nem ezt indokolná” – mondta a Népszavának Szentpéteri Nagy Richárd. A politológust a lap kérte meg, hogy értékelje a helyzetet, de másokat is kérdeztek ugyanerről.

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy látványos a kommunikáció hiánya a vírussal kapcsolatban, de szerinte nemcsak a kormánypártok, hanem az ellenzék részéről is.

A politikusok valószínűleg úgy érzik, a társadalomnak kicsit elege lett ebből a témából, a választásokhoz közeledve próbálnak népszerűbb ügyekről beszélni. Pedig az ellenzék felelőssége is, hogy nyomás alatt tartsa a kormányt a vírushelyzet miatt, a kormánynak pedig azt kellene elkerülnie, hogy súlyossá váljon a járvány”

– mondta a Népszavának Virág Andrea.

Az elemző úgy látja, hogy a kormány talán a harmadik oltás felvételéről kommunikált érdemben az utóbbi hetekben, de ezt is hiányosnak érzi. Azt is mondta: nem tudhatunk semmit arról, hogyan alakul a fertőzések és a halálozások aránya az oltottak és az oltatlanok körében, az érintetteket hányszor és milyen vakcinával oltották be. Szerinte

nincs hatékony kampány annak érdekben sem, hogy tovább emelkedjen az oltási kedv és azok, akik eddig még nem tették, beoltassák magukat.

Virág Andrea szerint ebben nagy szerepe lenne a tiszta, világos kommunikációnak. Arra is rámutatott, az, hogy a kormány szerint csak az oltás véd meg a vírustól és más intézkedésekre nincs szükség, hamis biztonságérzetet kelthet az emberekben, hiszen az oltottak is lehetnek fertőzöttek és fertőzőek.

„Nemcsak most, eddig is botrányosan rosszul, elégtelenül működött a tájékoztatás. Szelektált és titkolózó, leginkább a pozitív fejleményeket hangsúlyozták csak, ami félrevezető” – ezt már Síklaki István szociálpszichológus mondta. Szerinte különösen bicskanyitogató, hogy az orvosok, kórházigazgatók nem nyilatkozhatnak, illetve úgy véli, az Operatív Törzs sem állt a helyzet magaslatán, de amíg üléseztek és tartottak tájékoztatókat, legalább úgy lehetett érezni, foglalkoznak a járvánnyal. Síklaki szerint a jelenség a társadalomra is nagy hatással van:

ha az látszik, hogy a kormány már nem veszi komolyan a járványt, az emberek sem fogják, ennek viszont súlyos következményei lehetnek.

hvg.hu