h i r d e t é s

Elérkezhet a tankolás mennyiségi korlátozása és a benzinkutak sorozatos bezárása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elérkezhet a tankolás mennyiségi korlátozása és a benzinkutak sorozatos bezárása

2022. február 14. - 05:39

A kutak tulajdonosaitól nem várható el, hogy folyamatosan veszteséggel értékesítsenek üzemanyagot - írja a holtankoljak.hu a további 3 hónapos árstop kapcsán. 

Szerintük számítani kell arra, hogy "jó esetben mennyiség korlátozások lesznek", viszont az sem kizárt, hogy "kényszerűségből jelentős számban fognak kutak bezárni". - írja a Portfolio

További 3 hónapig maradnak a hatósági árak a hagyományos benzin és gázolaj esetében a hazai kutakon, a maximum ár 480 forint lehet literenként. Vagyis mindennemű változtatás nélkül hosszabbították meg most vasárnap a novemberi rendelkezést - emlékeztet friss cikkében a holtankoljak.hu.

Jelenleg nincs szó semmilyen kompenzációról, áfa- vagy jövedékiadó csökkentésről, a befagyasztott árak a töltőállomás tulajdonosát terhelik. "Ez már most is komoly kihívást jelent, hiszen a gázolaj beszerzési ára február 4-e óta magasabb mint 480 forint" - írja a portál.

A következő héten a benzin esetében is van arra esély, hogy a beszerzési ár 480 forint fölé emelkedjen, hiszen a Brent típusú olaj ára 95 dolláron tanyázik jelenleg, ami a hét elejéhez képest 2%-os emelkedést jelent. Érdemes megemlíteni, hogy a héten nem változtak a beszerzési árak az üzemanyagok tekintetében, pedig az olaj árának emelkedése miatt ez indokolt lett volna. Így összességében körülbelül 5% olajár-emelkedés nem lett érvényesítve a hazai beszerzési árakban - írja a holtankoljak.hu. Ha mindez még nem lenne elég, a forint sem tudta tartani magát a dollárral szemben, 2%-ot gyengül a hét eleje óta.

"Összességében izgalmas hét elé nézünk: egészen biztosan emelkedni fognak az üzemanyag beszerzési árak, ami teljesen kiélezi a helyzetet a hazai üzemanyag-piacon" - írja a portál. A kutak tulajdonosaitól nem várható el az, hogy folyamatosan veszteséggel értékesítsenek üzemanyagot - teszik hozzá. Szerintük számítani kell arra, hogy "jó esetben mennyiség korlátozások lesznek", viszont az sem kizárt, hogy "kényszerűségből jelentős számban fognak kutak bezárni".

Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében jelentette be, hogy további 3 hónappal meghosszabbítják az üzemanyagok árának befagyasztását. Kiemelte: az USA-ban 40 éves csúcsra futott a pénzromlás, és vannak EU-s országok, ahol 10% felett jár. Nálunk is ez lenne a helyzet, ha nem lennének rendkívüli intézkedések - utalt az árbefagyasztásokra. 

Ezzel az intézkedéssel azonban literenként akár már 40-60 forint is lehet az üzemanyagon elszenvedett vesztesége egy-egy magyarországi töltőállomásnak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint. Ha követnénk az olaj világpiaci árát, akkor 520-540 forint körül alakulna a benzinár a hatósági ár nélkül - vélte a napokban Gárd Ottó. A valós piaci ár tehát 15-20 százalékkal lenne magasabb a hatósági árnál, ezt a kereskedők szenvedik el, a fogyasztók pedig ennyivel kevesebbet fizetnek a tankolásért.

Volt, aki már az előző 3 hónapos stopot sem bírta. A hatósági árak miatt a múlt héten három töltőállomás kényszerült bezárásra. "Kútbezárások jöhetnek az emelkedő üzemanyagárak miatt" – így vélekedett korábban a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. "Minden nappal nő a kockázata és az esélye annak, hogy töltőállomások bezárására kényszerülnek a vállalkozások. Elsősorban a kisvállalkozások azok, melyek sokkal kevésbé képesek azokat a veszteségeket állni és tolerálni, amit az egyre emelkedő üzemanyagárak mellett a hatósági ár alkalmazása jelent" – figyelmeztetett Grád Ottó. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s