h i r d e t é s

Élethalálharcot vívnak a lengyelek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Élethalálharcot vívnak a lengyelek

2018. május 20. - 11:04

 

A szuperbaktériummal fertőzöttek száma megháromszorozódott.

Fotó: Tomasz Waszczuk / Agencja Gazeta

A minden olyan lengyel kórházban, amelyet az utóbbi időben vizsgált a tisztiorvosi szolgálat, azt találták, hogy nőtt a kórházi fertőzésben szenvedő betegek száma. A Klebsiella Pneumonia nevű gyógyszerrezistens szuperbaktériummal fertőzöttek száma háromszor több, mint tavaly.

A lengyelországi számvevőszék 18 állami kórház és négy egészségügyi és járványügyi állomás ellenőrzésének adatait adta közre, amiből kiderült, hogy mindegyik helyen nőtt azon betegek száma, akiknél kórházi fertőzést fedeztek fel. 2015-tel összehasonlítva 2016-ban 8,5 százalékkal több ilyen eset volt, dacára annak, hogy 1,9 százalékkal kevesebb beteget fogadtak az intézmények. 2017 első felének adatai további emelkedést mutattak.

Különösen rossz a helyzet a Klebsiella Pneumoniae szuperbaktérium fertőzése esetében, amely többek között vérmérgezést is okozhat, mert ezzel szemben gyakorlatilag tehetetlenek az antibiotikumok. Azon páciensek száma, akik kórházban fekve ezzel megfertőződtek, háromszorosára nőtt.

A baj egyik oka az orvosi személyzet higiéniájának hiánya, konkrétan az orvosok és a nővérek piszkos keze. Emellett gondot jelent egész Lengyelországban a járványügyi és mikrobiológiai személyzet hiánya. (napi.hu)


 

h i r d e t é s