h i r d e t é s

Elfogynak a fizikai és kémia tanárok, ebből nagy baj lesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elfogynak a fizikai és kémia tanárok, ebből nagy baj lesz

2022. május 07. - 06:50

A felvi.hu összesítése szerint országszerte összesen csupán 22-en jelentkeztek fizika szakos, és 25-en kémia szakos tanári képzésre, ami azt jelenti, hogy a végzés után nagyjából 6-7 fő marad, aki ténylegesen tanítani is fog - hangzott el az RTL Híradóban.

A kép illusztráció!

Országszerte összesen csupán 22-en jelentkeztek fizika szakos, és 25-en kémia szakos tanári képzésre – erről a Válasz Online készített beszélgetést. A felvetteknek el is kell végezni az egyetemet, a lemorzsolódás 25-50 százalék és végzés után sem marad mindenki pályán. Öt év múlva kb 6-7 új fizikai tanárral lehet számolni, miközben a nyugdíjba vonulók száma a pályára lépőkének 5-8 szorosa - hangzott el a műsorban.

Egy felmérésből kiderült, az iskolák 55 százaléka jelezte a tartós szakemberhiányt, a természettudományi tárgyaknál ennél is nagyobb baj. Az iskolákban valahogyan megtartják az órákat, a Kréta rendszerben látszik is egy helyettesítő tanár neve, de hogy milyen szakos, az más kérdés - állították szakértők.

Az RTL Híradó megkeresésére az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól azt írták: új természettudomány szakok indulnak szeptembertől, ami orvosolhatja a problémát. (napi.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s