h i r d e t é s

Elios-gate – Iratokat foglaltak le

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elios-gate – Iratokat foglaltak le

2018. július 31. - 07:14

 

Azok után, hogy Tiborcz István cége lényegében lenyelt minden elképzelhető közvilágítási tendert, csak a hülye nem gondolta, hogy ennek nem lesz következménye. Persze Magyarország semmilyen érdemi lépést nem tesz külső kényszer nélkül.

Fotó: Momentum/Facebook

Ezt a hullámot próbálta meglovagolni a Fidesz, amikor azzal vádoltak meg minden elképzelhető uniós szervezetet – köztük az OLAF-ot – hogy bele akarnak szólni a magyar politikába.

Ami azért is különösen abszurd, mert bár semmi nem kötelezte a magyar kormányt kizárólag az Elios-nak megfelelő tenderek kiírására és hogy ez mégis megtörtént, egyértelműen bizonyítja, hogy az ügy maga nem az unió miatt lett politikai töltetű.

Nyomozócsoportot hozott létre az Elios-ügy kivizsgálására a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – derül ki a válaszból, amit Pintér Sándor belügyminiszter adott az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdésére. A levélváltást az mfor.hu szúrta ki.

Emlékezetes: az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala súlyos szabálytalanságokat tárt fel a közvilágítási tenderek közbeszerzéseinél, amelyeket a korábban Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában álló Elios Zrt. nyert meg.

Pintér válaszából kiderül, hogy a projektek vonatkozásában a nyomozó hatóság iratokat foglalt le, beszerezte a projektekkel összefüggésben keletkezett iratokat, amelyek értékelése folyamatban van. A büntetőeljárási törvényre hivatkozva további információ a nyomozás érdekeire tekintettel nem adható ki.

A nyomozást egyébként az OLAF ajánlása nyomán, január 22-én rendelte el a Pest Megyei Főügyészség, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. /24.hu/

Már amennyiben a szóban forgó iratokat valóban azért foglalták le, hogy az ügyben érintetteket felelősségre vonják, ami felől okkal merül fel kétség. Mert ugyan kinek tenne jót, ha kiderülne az igazság és nem csak arra jönnénk rá, hogy a nemzeti vej, de a miniszterelnök is nyakig benne ül abban a bizonyos halomban, mert egyedül az ő szorgosan tákolt törvényei tehetnek arról, hogy Tiborcz vastagon megszedte magát.

Ami az OLAF ajánlását illeti, arra úgy volt szüksége Pintéréknek, mint a hátnak a púpra. Nem elég, hogy nem sikerült a törvényesség látszatát fenntartani, de még mellé nyomozni is kelljen a miniszterelnök veje után… Hova jut ez a világ? Még a végén tisztességesen kell viselkednünk, pedig az hozzánk nem méltó.


 

h i r d e t é s