h i r d e t é s

Elit-előképző

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elit-előképző

2023. március 14. - 13:15

Az „alapítványi” működés alá rendelt Óbudai Egyetem némileg váratlanul bejelentkezett, hogy átvenné a Szinyei Merse Pál Gimnáziumot.

A kép illusztráció! - Forrás: Marjai János / MTI

A bejelentkezés – gyanítom – nem saját kútfőből kipattant ötlet.

Az „alapítványi” működés alá rendelt (és az „alá rendelt” kifejezést nem véletlenül használom) egyetemek rektorainak önálló agytevékenységére és ötletgazdagságuk színvonalára jellemző az Erasmus ügyében Brüsszelnek írott levél, melynek valódi címzettje normális, önálló gondolkodású emberek számára csakis Orbán kellett volna, hogy legyen.

De, a tizen-egynéhány rektor nem volt rest, kézjegyével ellátni ezt az irományt. Mely a megfelelő helyen landolt.

A Szinyei ügyében is inkább központi akaratot vélek megvalósítani:

  1. A tudást száműző/nivelláló központi ideológia és gyakorlat felszámolja az önálló szellemi entitásként működő elitgimnáziumokat, betagozva azokat a már birkaképzővé alakított egyetemek (esetleg az egyházak) alá.
  2. A rendszerfüggetlen tanerőtől vita- és permentes módszerrel meg tudják tisztogatni ezeket az iskolákat.

    A polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő, eddig kirúgott pedagógusok zöme elitiskolákban, legtöbbjük a Szinyeiben tanított.)
  3. A nem tudásalapú, hanem hatalmi bázisú elit utánpótlás-előképzőjévé avanzsáló iskolák gondosan megválogatott diákjai talán változatlanul magas színvonalú, de ideológiailag a késő-kádárinál jóval nagyobb mértékben bekasztlizott képzést követően mehetnek majd az elitképző (avagy csicskásképző?) anyaegyetemekre, és válhatnak egységes csapattá, mire átvehetik atyáik, anyáik helyét az államtitkári- és egyéb székekben.
  4. Hogy a többi, mezei általános- és középiskolában mi fog folyni oktatás címén, annak taglalását most sírógörcs elhárítása céljából mellőzzük.

Mert ott meg a Pintérek, a bíróságon hazudozó tankerületi vezetők és a Kiss-Rigók az aduászok.

Egyik jobb, mint a másik!

Azért a rend kedvéért megjegyzem, hogy az ötlet nem új!

(Már) a Kádár-rendszerben (is) a Trefort utcai (általános iskola és) gimnázium működött az ELTE gyakorló gimnáziumaként – mellesleg magas színvonalon –, és a pedagógusjelöltek gyakorlati képzési terepe, mint indok mellett a fő cél a kádári elit gyermekeinek egy akolba terelése, ismerkedjenek, szeressék, tiszteljék egymást.

A „bánkiak” egy életre egy csapattá kovácsolódtak, és ez rengeteg előnnyel járt számukra.

(Újszülöttek kedvéért: a korabeli elit csemetéi a Bánki-tónál lévő, a külvilág számára szigorúan izolált táborban nyaraltak, és alakultak véd- és dacszövetséggé.

A későbbi SZDSZ vezető garnitúrájának a jó része ebből a társaságból került ki.)

Oda, mármint iskolába másnak bejutni embert próbáló feladat és tehetség dolga, a körbe másnak bejutni szigorúan tilos volt.

Orbán megint koppint, csak a mintául szolgálónál sokkal tisztességtelenebb,

az oktatást felszámoló szándékkal.

És nincs erő, mely megállíthatná!

Címkék: