h i r d e t é s

Eljött a váltás ideje? Ezt érdemes tudni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Eljött a váltás ideje? Ezt érdemes tudni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

2024. január 22. - 09:55

Mindenki, aki rendelkezik gépjárművel tisztában van vele, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni az autóra. Az alapvető tudnivalókkal a többség tisztában van, azonban mindig lehetnek olyan információk, melyek újdonságként hatnak.

Forrás: genertel.hu

A Genertel Biztosító a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kapcsán rengeteg hasznos információval várja az érdeklődőket az online felületén. A weboldalon lehetőség van a kalkulátor segítségével egy előzetes díjszámítást is elvégezni.

Alapvető tudnivalók a kötelező biztosítás kapcsán

Azok, akik rendelkeznek saját autóval, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kössenek. Ahogy a neve is jól mutatja, kötelező, ugyanis törvény szabályozza. Eleve csak olyan autó kerülhet forgalomba, melyre van élő biztosítási szerződés. Ezt igazolja a zöldkártya, rendszámtábla, valamint az igazoltatás során ezt is ellenőrzik a rendőrök.

A biztosításokat alapvetően azért kötjük, hogy a biztosító megtérítse a kárunkat. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás viszont nem a saját kárunkra vonatkozik, hanem az általunk más autókban okozott károkat érinti. A felelősség elnevezés is pontosan erre utal.

Egy esetleges baleset esetén annak a félnek a biztosítása fedezi a károkat, akinek a hibájából bekövetkezett az esemény. Ha ezt egyértelműen nem lehet megállapítani, esetleg a felek között vitás helyzet alakul ki, akkor a baleset helyszínén rendőri segítséget kell kérni a részletek tisztázásához.

A biztosítás váltásának időszaka

A biztosítótársaságok a biztosítási időszak utolsó napját megelőző 50 napig értesítik az ügyfeleket a következő évi várható djakról.

Ha az évforduló év végére esik, akkor ez jellemzően október végét jelenti, vagyis körülbelül egy hónap áll rendelkezésünkre, hogy a meglévő biztosító mellett döntsünk vagy kedvezőbb ajánlat érdekében a váltást preferáljuk. Ha úgy döntünk, hogy váltunk, akkor a meglévő kötelező biztosítás felmondását legkésőbb december 1. éjfélig el kell juttatni a biztosító részére.

Az említett dátumig be is kell érkeznie és beiktatásra kerülnie a felmondásnak a biztosító rendszerében.

A váltás következő lépése

Ha váltani szeretnénk, akkor nagyon fontos időben tájékozódni a lehetőségeinket illetően. Ebben nagy segítségünkre lehetnek az online kalkulátorok. Ha az évforduló év vége, vagyis december 31., akkor ahogy fentebb is említettük, december 1-ig fel kell mondani a régi biztosítást. Arra viszont nagyon ügyelni kell, hogy a két kötelező gépjármű felelősségbiztosítás között nem lehet átfedés, illetve fedezetlen időszak sem.

Az új szerződés megkötésére az évforduló napjáig van lehetőség, melyet online és személyesen az adott biztosító irodájában is meg lehet tenni. De, sok esetben akár telefonos ügyfélszolgálaton is intézhető a biztosításkötés.