h i r d e t é s

Elkezdtek felmondani a paksi bővítésen dolgozó munkások egy részének?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elkezdtek felmondani a paksi bővítésen dolgozó munkások egy részének?

2022. március 23. - 06:24

A Roszatom egyik alvállalkozója több, a Paks 2 beruházáshoz tartozó építkezésen dolgozó munkavállalónak is felmondott a héten – erről Harangozó Tamás szocialista képviselő számolt be. Sem a kormány, sem a Roszatom nem válaszolt, hogy a kialakult helyzethez van-e köze az Oroszországra kivetett szankcióknak.

Forrás: wkipedia/Barna Rovács (Rovibroni)

Az RTL Híradónak nyilatkoztak olyan munkások, akiknek több havi bérükkel tartozik a cég. A kormány a Roszatomhoz irányította az RTL Híradót, az orosz cég helyi képviselője pedig azt írta: erőfeszítéseket tesznek a helyzet rendezésére, de a szerződés betartása az alvállalkozó felelőssége. Arra a kérdésünkre sem a kormány, sem a Roszatom nem válaszolt, hogy a kialakult helyzethez van-e köze az Oroszországra kivetett szankcióknak.

Már a leendő kiszolgálóépületeken dolgoznak a munkások a Paks2 projekt kapcsán, ám kérdés, hogy meddig. Harangozó Tamás MSZP-s képviselőt ugyanis több, az építkezésen dolgozó szekszárdi munkás kereste meg azzal, hogy az őket foglalkoztató cég kezdeményezte a szerződésük felbontását és sokaknak hónapok óta nem fizetnek bért.

Idén januártól kezdve nagyon sok ember nem kapott fizetést. Én perpillanat a februári és ezt a havi...másfél hónapja nem kaptam egyáltalán fizetést

– mondta egyikük az RTL Híradónak.

Márciusban két hét kényszerszabadságra küldték a dolgozókat, ám amikor visszatértek, közös megegyezéssel történő szerződésbontásról szóló okirattal várták őket.

A dolgozók szerint többnyire külföldiek, keleti vendégmunkások voltak a cégnek, amelynek vezetői oroszok.

Fennáll a gyanúja, hogy ez a cég egyszerűen be fog csődölni és nem is fogják megkapni a pénzt. Én felszólítom a kormányt és személy szerint a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost is, hogy azonnali hatállyal intézkedjen

– mondta Harangozó Tamás MSZP-s képviselő.

Süli János hivatala a Roszatomhoz irányította a Híradó stábját, mert ezen az építkezésen az orosz cég megbízásából folyik a munka. A Roszatom magyarországi képviselete elismerte, hogy vannak problémák. Úgy fogalmaztak: „bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek,” ám a projekt orosz fővállalkozója „külön erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy segítse az alvállalkozóit”.

Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy a nehézségek az Oroszországra kivetett szankciók miatt következtek-e be, ám azt állítják, hogy a Paks2 Atomerőmű építési munkálatai az ütemterv szerint zajlanak.

A Harangozó Tamással, és az építkezésen dolgozó két munkással készült interjút hosszabban is megnézhetik az alábbi videóban. 

(rtl.hu)