h i r d e t é s

Ellepik a kaktuszok Magyarországot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ellepik a kaktuszok Magyarországot

2019. október 27. - 09:18

 

Terjedésük káros is lehet, nagy számban ugyanis más, őshonos fajok megszokott élőhelyeit is veszélyeztethetik.

 

Ördögnyelvkaktusz Kunbaracs térségében - Fotó: Karcza Zsolt / index.hu

Az otthonokon és a botanikus kerteken kívül már több kaktuszfajjal is lehet találkozni a szabadban: az Alföldről, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkból és hegyvidéki területekről is jelentettek vadon élő füge- vagy más néven medvetalpkaktuszokat.

Solti Ádám, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének munkatársa, a Kaktusz-Világ főszerkesztője szerint

ezeknek a kaktuszoknak egy része a hobbikertekből került ki,

de elképzelhetőnek tartja, hogy emberi beavatkozás nélkül is szaporodnának.

A szakember szerint ezek a példányok könnyen el tudnának terjedni itthon, mivel az Észak-Amerikából származó medvetalpkaktuszok nem igénylik a sivatagi klímát.

Több-kevesebb fagytűréssel rendelkeznek, és ezek a fajok hatékonyan tudnak terjedni más mérsékelt égövi területen, így Magyarországon is - fejtette ki.

Solti Ádám azonban hangsúlyozta, hogy a kaktuszok tömeges elterjedése veszélyes is lehet. Néhány faj invazívvá válhat, ezért fontosnak tartja eltávolításukat az ökoszisztémából.

A vadon élő kaktuszok nem itthon okoznának először problémát

Ausztráliában az 1800-as évek végén behorcult medvetalpkaktuszok okoztak óriási problémát az ökoszisztémában. A helyzetet egy kártevő rovar szándékos betelepítésével oldották meg a szigetországban.

infostart.hu


 

h i r d e t é s