h i r d e t é s

Elpusztult Tam, az utolsó szumátrai hím orrszarvú

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Elpusztult Tam, az utolsó szumátrai hím orrszarvú

2019. május 29. - 10:08

 

Szomorú hírt osztott meg a nyilvánossággal hétfőn Sabah állam turisztikai minisztere: elpusztult Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvúja. - írja a bumm.sk.

Illusztráció: pexels.com

Szomorú hírt osztott meg a nyilvánossággal hétfőn a malajziai Sabah állam turisztikai minisztere. Christina Liew tájékoztatása szerint elpusztult Tam, a 30 éves szumátrai rinocéroszbika. Tam az egyetlen hím rinocérosz volt Malajziában, pusztulása komoly csapást jelent a fajta megmentésén dolgozóknak.

A szumátrai rinocérosz az öt ismert rinocéroszfajta közül a legkisebb - de persze még így is hatalmas állat. Marmagassága 145 centi is lehet, teljes testhossza pedig a három métert is meghaladhatja. A felnőtt egyedek általában 7-8 mázsásak.

Természetvédelmi státusa szerint a fajta kritikus veszélyben van, részben már kipusztult. Az egykor Indiától Kínáig elterjedt fajtának már csak hat állománya ismert, ezekből négy Szumátra szigetén, egy Borneón és egy a Maláj-félszigeten. Egyedszámát nagyon nehéz felbecsülni, mert a magányos állatok nagy területen, szétszórva élnek. Úgy vélik, vadon már legfeljebb száz egyed élhet. 

bumm.sk


 

h i r d e t é s