h i r d e t é s


Elrendelték a nyomozást az illetéktelenül kinyitott vagyonnyilatkozat ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elrendelték a nyomozást az illetéktelenül kinyitott vagyonnyilatkozat ügyében

2017. február 24. - 17:32

 

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hivatali visszaélés bűntettének és hivatalos személy által elkövetett személyes adattal visszaélés bűntette kísérletének gyanúja miatt rendelt el nyomozást Király József, az MSZP kecskeméti önkormányzati frakcióvezetőjének, az MSZP országos elnökségi tagjának a polgármesteri hivatalban felbontott vagyonnyilatkozatai ügyében.

Király a napokba tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Az ügy előzménye, hogy városi képviselő, az MSZP frakcióvezetője 2017. január 26-án leadta a saját, illetve hozzátartozói vagyonnyilatkozatát a kecskeméti polgármesteri hivatal kijelölt ügyintézőjének. A vagyonnyilatkozatokat az előírásnak megfelelően a helyszínen lezárt és a lezárás helyén több helyen aláírt borítékban adta át, akárcsak az elmúlt években.

Az idei vagyonnyilatkozat leadásakor a városháza humánpolitikai csoportvezetője közölte a szocialista politikussal, hogy szeretné visszaadni az előző, Zombor Gábor vezette ciklusban leadott, 2010. évi és azt követő vagyonnyilatkozatait. A képviselő ekkor vette észre, hogy 2010 évi saját vagyonnyilatkozatának borítékjának széle teljesen fel volt vágva, a 2011-es ugyancsak, a 2012-es saját, valamint hozzátartozói vagyonbevallása pedig egy új borítékban volt, nem abban, amiben leadta, hiányoztak róla a lezárás helyén lévő aláírásai. Észrevételeiről jegyzőkönyv készült.

Az önkormányzat értetlenül áll az eset előtt, mert a jogszabályok értelmében a képviselő és az együtt élő hozzátartozó vagyonnyilatkozatát az önkormányzat vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság ellenőrzi, tartja nyilván. A képviselő vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános, de a hozzátartozó vagyonnyilatkozata nem nyilvános, abba csak a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tagjai és csak ellenőrzés céljából tekinthetnek bele.

Király tudósítónknak elmondta: ha vizsgálat indult volna ellene, illetve, ha valaki egyéni adatigényléssel tekintett volna bele a vagyonnyilatkozataiba, arról az önkormányzatnak hivatalos úton tájékoztatnia kellett volna, de ilyen nem történt, mert sem vizsgálat, sem adatigénylés nem érkezett a hivatalhoz a vagyonnyilatkozataival kapcsolatban. Hozzátette: szeretné, ha kiderülne a nyomozás során, hogy  a vagyonnyilatkozatokat tartalmazó négy boríték felbontása haszonszerzési célból történt-e.

 

168ora.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..