h i r d e t é s

Eltörölné a kormány a rugalmas iskolakezdést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eltörölné a kormány a rugalmas iskolakezdést

2019. június 22. - 16:45

 

Egy módosító tervezet alapján, ha egy gyerek betöltötte a 6. életévet, kötelező elmennie iskolába.

A kép illusztráció! - MTI Fotó: Illyés Tibor

A jelenlegi szabályozások szerint egy gyerek akkor mehet iskolába, ha betöltötte a hatodik életévét, ám, ha nem kellően iskolaérett, akkor a következő tanévben is elkezdheti tanulmányait. Az iskolaérettséget az óvodapedagógusok állapítják meg, illetve egy szakértői bizottság arról is dönthet, hogy még plusz egy évet óvodában töltsön a gyerek. Ennek a jól bevált rendszernek ment neki annak idején Hoffmann Rózsa, de végül nem került be az általa fémjelzett köznevelési törvénybe. Most azonban a módosító tervezetből, hogy Hoffmann ötlete visszatérhet – írja a HVG.  

A tervezet módosító csomag szerint, ha egy gyerek betöltötte a 6. életévet, kötelező elmennie iskolába. Akkor is, ha ő egy nappal a megadott határidő előtt, mondjuk augusztus 30-án született.

Ha egy szülő vagy óvodapedagógus nem gondolja, hogy a 6. életévét már betöltött gyerek már iskolaérett, akkor a szakértői bizottsághoz kell fordulnia. Eddig ezek bizottságok csak a „speciális esetekkel” foglalkoztak, most pedig minden kérelmet nekik kell elbírálniuk.  A tervezet szerint ráadásul még az igazán problémás gyerekek sem maradhatnak további egy évet az óvodában

A másik irányba azonban nyitna a módosítás: ha a szülő kéri, és a szakértői bizottság egyetért, akkor hatéves kor előtt is beírathatja iskolába gyermekét –  írja a lap. 

A tervezet szigorítaná a kötelező óvodáztatást is. Többek között azt írja le, hogy közigazgatási perben dőlhet majd el, hogy valaki otthon maradhat-e még egy évet.

A módosítások szakmailag nemigen indokolhatók, az viszont elképzelhető, hogy az óvodai kapacitások szűkössége miatt lehet rájuk szükség.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s