h i r d e t é s

Eltűnhet a banán a magyar üzletek polcairól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eltűnhet a banán a magyar üzletek polcairól

2017. szeptember 19. - 12:56

 

A világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét veszélyezteti egy agresszív gombafaj, a teljes kihalás is benne van a pakliban, de szerencsére van még remény. - írja a penzcentrum.hu.

Forrás: pixabay.com

A banán az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs, melynek nemcsak az íze jó, hanem káliumban és proteinben is gazdag, továbbá a vérnyomást is csökkentheti.

Jelenleg 400 forint körül árulják kilóját a hipermarketekben. Most azonban egy halálos gombafaj veszélybe sodorta a banán létét, és ez nem túlzás, ugyanis hasonló eset egyszer már megtörtént.

Évtizedekig a világ legnépszerűbb banánfajtája a Gros Michel volt, ám az ötvenes években megtámadta egy gombafaj, amely teljes egészében kipusztította azt.

Ennek eredményeként a termelők áttértek a Cavendish-fajtára, amely jelenleg a banánexport 99 százalékát adja. Ezt a fajtát támadta most meg egy TR4 nevű gombafaj, melyet halálosabbnak tartanak annál, amely kiirtotta a Gros Michelt.

Elég egy adag fertőzött por ahhoz, hogy futótűzként terjedjen el autók, víz vagy szél segítségével, és fertőzést okozzon ott, ahová eljutott

- nyilatkozta a CNN-nek Dan Koeppel, a Banán: a gyümölcs sorsa, amely megváltoztatta a világot című könyv szerzője.

A gomba okozta fertőzés megöli a növényeket, és már terjed Dél-Kelet Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában is, mely arra utalhat, hogy a világ teljes banántermelése veszélyben lehet. Vannak szakértők, akik szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha felégetnénk a földeket, ahol a banán jelenleg terem.

Mindemellett fut egy banánmentőprogram Afrikában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) égisze alatt, amely ad némi reményt arra, hogy megmeneküljön az általunk ismert banánfajta.

(Independent)

penzcentrum.hu


 

h i r d e t é s