h i r d e t é s

Emberhez méltó élet vagy kivetettség?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Emberhez méltó élet vagy kivetettség?

2019. március 12. - 15:20

 

A pszichiátriáról és a pszichiátriai visszaélésekről általában Jack Nicholson jut eszünkbe Milos Forman Száll a kakukk fészkére című zseniális filmjéből. Annak hírhedt jelenete, amikor a főhőst, hogy megregulázzák, az ápolók elektrosokkot adnak neki. Természetesen ez az orvosi alkalmazásban nemcsak elképzelhetetlen, hogy büntetésként alkalmazzák az ECT-t (elektrosokkot), de az orvosi etikai normákat is felrúgná.

Forrás: pxhere.com

Komor, ódon épület sötét, visszhangos folyosói, kegyetlen arcú ápolók, rettegő betegek, kulcsra zárt ajtók, talán így lehetne összegezni azt a kilátástalan állapotot, ahogyan elképzeljük, mi történhet velünk, ha egy pszichiátriai osztályra kerülünk.

Mi okozhatja ezt a rettegést? Milyen visszaélésekről lehet szó? Nézzünk most két magyarországi példát Vadas Judittól. A cikk a life.hu-n jelent meg még 2015-ben:

Ildikó 2009-ben kezdett szorongani. Nemsokára a pszichiátriai ambulancián találta magát, ahol pszichiátriai szereket írtak fel a problémájára. Ezek a tudatmódosító szerek azonban, úgy tűnik, csak rontották a helyzetet. Miután szedni kezdte őket, egyre furcsább mentális tünetei jelentkeztek: nyugtalan lett, agitált, világmegváltásról és emberek irányításáról kezdett terveket szőni, megállíthatatlanul pörgött. Nem telt bele sok idő, hogy kényszerrel egy budapesti kórház pszichiátriai osztályára kerüljön.

Az ott szerzett tapasztalatai egy rémálomhoz voltak hasonlatosak.

Megpróbáltatásairól így írt: „...a velem szemben lévő széknél vagy padnál ült egy idős bácsi teljesen magába roskadva, meztelenül kikötözve a székhez a kezénél fogva, bepelenkázva... Az a szegény szerencsétlen ember így tölthette az egész éjszakát, mert másnap reggel a reggelinél szintén ugyanígy találtam rá… Azt kell, hogy mondjam, a zárt osztály a legrosszabb hely a világon, rosszabb, mint a börtönök, mert tudtommal ott még csak véletlenül sem kötözik ki az embereket, pedig azok között sok a közveszélyes bűnöző. Ott még az is megőrül, akinek egyébként nem lenne különösebb baja.”

Ugyenebből a cikkből egy másik történet:

Egy, a neve elhallgatását kérő nő szintén nem felejti el egy életre pszichiátriai kezelését. Kórházi tartózkodása alatt ugyanis az ápoló, akit mindenki csak „Józsi nővérként” ismert, szexuális aktusra kényszerítette az asszonyt. A nőnek először csak az tűnt fel, hogy azon esték másnapján, amikor az illető ápoló volt az ügyeletes, mindig sokkal rosszabbul érezte magát a budapesti kórház pszichiátriai osztályán. Később kezdtek csak felderengeni az emlékek: a pszichiátriai szerek túladagolásával az ápoló akaratgyenge állapotba hozta a nőt, majd szexuális aktusra kényszerítette. Amikor a nő beszámolt férjének tapasztalatairól, és a férfi felelősségre akarta vonni az ápolót, kipattant a botrány: a pszichiátriai osztály vezetői kijelentették, hogy „Józsi nővérért” tűzbe tennék a kezüket. A házaspár feljelentést tett, és a nyomozás során az ápoló beismerte tettét.

– Ó – mondhatnánk, ez már nagyon régen volt. Ez így igaz. Viszont Józsi nővér ellen csak 2018 őszén emeltek vádat, ítélet még nem született az ügyben.

Úgy tűnik, mintha ezeknek az embereknek már jogaik sem lennének, pedig a pszichiátrián ápolt betegegek is emberek, joguk van az emberi élethez, ahogy ezt L. Ron Hubbard, humanitárius is kijelentette: „Az emberi jogokat valósággá kell tenni, nem pedig idealista álomként kezelni”.

E jogot védi a CCHR, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért. A CCHR a mentális egészségügy rendszerében fellelhető jogsértésekkel, a lelki egészség helyreállításáért felelős intézményekben történő visszaélések feltárásával foglalkozik, azaz a mentálhigiéné területén az emberi méltósághoz való jog – mint alapvető emberi jog – védelmezőjeként a betegjogok betartása érdekében tevékenykedik.

Végezetül nézzük hogyan ír Benedek István, az Aranyketrec című könyv bevezetőjében:

Az elmebaj olyan elemi katasztrófa, amely mindnyájunkat érhet. Közös kötelességünk küzdeni ellene és emberséges bánásmóddal könnyíteni a katasztrófa sújtottak terhén. A társadalmi álláspont jobbára ez: zárjátok el alaposan szegényeket, mert megszakad a szívünk... Nincs hamisabb humanizmus ennél. A félelem, az irtózás nem szülhet más reakciót. Meg akarom mutatni, hogy nincs ok sem félelemre, sem irtózásra. Szánalom, tudásszomj, segíteni akarás vagy egyszerű szembenézés a valósággal, ez mind emberségesebb tanácsadó a félelemnél. Az okoskodni vágyó társadalom nézzen szembe az elmebajok valóságával, ismerje meg az elmebetegek életét. Szabadítsa fel az elmebeteget rabságából, és szabadítsa fel önmagát a mágikus iszony alól. Meglepetéssel fogja látni, hogy az elmegyógyintézetek lakói is emberek; emberek, akik megalázottságukban és kivetettségükben is szeretnének emberhez méltó életet élni.

 

Forrás:

https://www.life.hu/csalad/20150106-pszichiatriai-visszaelesek-a-nemzetkozi-gyakorlatban-es-ezek-hattere.html
https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20181026/jozsi-nover-budapest-pszichiatria-szexualis-zaklatas-nemi-eroszak/

Herbály Lajos

Címkék: 

 

h i r d e t é s