h i r d e t é s

Engedd el magad és vitesd magad az élet hullámaival

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Engedd el magad és vitesd magad az élet hullámaival

2020. július 15. - 18:37

 

Volt egyszer egy öregember egy faluban. A világ egyik legszerencsétlenebb embere volt. Az egész falut lefárasztotta, mindig komor volt, folyamatosan panaszkodott és mindig rossz hangulata volt.

Minél tovább élt, annál epésebb lett, szavai egyre mérgezőbbé váltak. Az emberek elkerülték, mert szerencsétlensége már-már megfertőzte őket. Természetellenes és sértő is volt számára az, ha valaki a közelségében boldognak érezte magát. Másokban a boldogtalanság érzetét keltette. De egy nap, amikor nyolcvan éves lett, hihetetlen dolog történt. Azonnal mindenki hallotta a pletykát:
„Az öregember ma boldog, nem panaszkodik senkinek, mosolyog és még arca is megifjodott."
Az egész falu összegyűlt. Az öreget faggatták: „Mi történt magával, öreg?” Semmi különös, válaszolta. Nyolcvan éven át üldöztem a boldogságot és ez hiábavaló volt. Aztán úgy döntöttem, hogy boldogság nélkül élek és csak élvezem az életet. Ezért vagyok most boldog.
Tanulság:
Ne üldözd a boldogságot. Élvezd az életed.

Zayd ibn Thabit tudósítása: Allah prófétája (béke reá) így szólt: „Aki az evilágot tartja fontosnak, annak Allah összezavarja ügyeit és a szegénységet lebegteti szeme előtt. Nem fog semmit megkapni az evilágból, csak azt, ami néki elrendeltetett. Akinek szándékában a túlvilág áll, annak Allah elrendezi ügyeit, elégedett lesz a szívében és az evilág akkor is eljön hozzá, ha nem akarja.”

Forrás: Szunan Ibn Madzsah 4105
Fokozat: Szahih (autentikus) Al-Albani szerint

Tudom, nagy bajok vannak a világban. Igazságtalanság, elnyomás, megalázás mindenfelé. De hiába, ezeken nem tudsz segíteni.
Benned is vannak bajok. Nem is kicsik. Te csak ezeken tudsz segíteni. Tudom, egy kocsmában okos véleménydiktátorok segítségével két perc alatt meg lehet oldani a Közel-keleti helyzetet, de hiába öt fröccs, vagy hat, a Közel-keleti helyzet a sok okosság után is úgy marad. Viszont, ha hazamész, a családodnak hiányozni fog az öt fröccs ára és az idő, amit velük tölthettél volna szeretetben. Ehelyett semmitmondó alakok, Orbánok, Gyurcsányok foglalták le parányi „magyar” agyadat, akik, ha jól utánagondolsz, a gyűlöleten, megosztáson kívül nem sok mást oltottak beléd. Sőt, ha hazamész, családodba is importálod „nemzeti faszságodat”. Szerinted ez az élet? Ezzel kell foglalkoznod?
Szerinted nemzeti, mexikói, vagy török szappanoperákban kell megélned életedet? Ezek hazug, figyelemelterelő világot hoznak számodra, ami biztos, hogy megnyugvást hoz egy ideig, de ha már ebben élsz, rabbá válsz. Ha oldalra nézel, ott látod gyermekedet, akinek nem tudod biztosítani azt, hogy fokozatosan integrálódjon a világ közösségébe, ahol a gondolkodás határai már rég felülírták falud határait. Nem vele kellene inkább foglalkoznod?
Hagyd elszállni a fölösleges szavakat, melyek nem hoznak megoldást életedbe. Hagyd kimúlni azokat a vágyakat, melyek hamisan érzékeltetik veled lehetőségeidet. Vedd fel saját méretedet és csak azzal törődj, hogy mit üzen az élet! Nem a szomszédodnak mit üzen, hanem Neked!

A tanmesében az öreg egész életében a boldogságot üldözte, de az végig elrohant előle, végül megkeseredett. Ne üldözz semmit. Azt éld meg, amit az élet eléd tár. Mert minden, ami az utadba jön, egy üzenet, egy Jel. Ha nem értesz ezekből a Jelekből, elveszted minden esélyedet arra, hogy megtaláld örömödet az evilágon és a túlvilágon. Erre utalt a hadisz.Értékeld: kikkel is hozott össze a „véletlen”? Milyen nem várt eseményeknek volt üzenethordozó hatása az életedben? Milyen ajánlatokat kaptál állásra, kapcsolatfelvételekre vagy akár jó szóra, vigaszra? Ne térítse el figyelmedet e Jelekről semmiféle napi esemény, melyekben te csak áldozat lehetsz. Hidd el, bárki bármilyen lelkesítő beszédet mond a hatalomból, nem azért teszi, hogy hatalmát megossza Veled. Viszont, Aki Jeleket küld, Az üzen, hogy engedd el magad és azzal a hullámmal vitesd magad, amit Ő terel utadba!

Címkék: 

 

h i r d e t é s