h i r d e t é s

ENSZ-szervezet bírálja a magyar kormányt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

ENSZ-szervezet bírálja a magyar kormányt

2018. február 19. - 07:50

 

Menedéket kérni emberi jog.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) súlyos aggodalmának adott ma hangot azok miatt a magyar határátkelőhelyeken bevezetett újabb szigorítások miatt, amelyek tovább csökkentették a menedékkérők és a menekültek bejutási esélyeit Magyarország területére. Egyidejűleg felszólította a magyar kormányt arra is, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslatot, amely megfosztaná a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő embereket a civil szervezetek és a civil társadalom létfontosságú támogatásától.

Az utóbbi hetekben az UNHCR azt tapasztalta, hogy a magyar hatóságok naponta átlagosan mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a szerb-magyar határ mentén található két úgynevezett tranzit zónán keresztül. Miután azokat a menedékkérőket, akik a pengés drót határkerítésen át próbálnak meg bejutni az országba, automatikusan visszaviszik a határ túloldalára, Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi védelmet keresnek, egyértelműen megszegve a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit.

Az ENSZ menekültügyi szervezetét egyúttal komolyan aggasztja az a három új törvényjavaslat, amelyet a magyar kormány február 13-án terjesztett be az Országgyűlés elé. Ezek a törvényjavaslatok nyíltan azokat a szervezeteket állítják célkeresztbe, amelyek a menedékkérőket és a menekülteket segítik a megérkezésük és az országban tartózkodásuk ideje alatt. „Menedéket kérni alapvető emberi jog. Az embereket nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy oltalmat keressenek, és senkit sem szabadna megbüntetni azért, mert segíti a menedéket kérőket” – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője.

Ahogyan a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás az elmúlt időszakban mindinkább elenyészett, a civil szervezetek szerepe még életbevágóbbá vált.

„A civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, akárcsak a menekültekről és menedékkérőkről való gondoskodásban, beleértve az orvosi és pszichoszociális ellátást, a lakhatás biztosítását, az oktatást, a foglalkoztatás segítését, valamint a jogi segítségnyújtást. A civil szervezetek kiegészítik a kormányok tevékenységét. Kulcsfontosságú munkájukat éppen hogy segíteni kellene, nem pedig akadályozni” – tette hozzá Montserrat Feixas Vihé.

Magyarország az utóbbi években egyre erőteljesebb korlátozásokat léptetett életbe a menedékkérőkkel és menekültekkel szemben. A határ mentén a fizikai akadályok kiépítése, illetve a megszorító jogi szabályozás és gyakorlat bevezetése csak fokozta azoknak az embereknek a szenvedéseit, akik igen gyakran elviselhetetlen körülmények elől menekültek el a hazájukból.

Az UNHCR sürgeti Magyarországnak, mint az EU egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi védelmet kereső emberek számára a belépést az ország területére. Egyúttal az UNHCR arra szólítja fel az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a szóban forgó törvényjavaslat csomagot. Alapvető fontosságú, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett maradjon a menekültek és menedékkérők védelme iránt, beleértve a civil szervezetek nélkülözhetetlen szerepének és erőfeszítéseinek a segítését is.

 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s