h i r d e t é s

Érik a totális nyugdíjkatasztrófa

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Érik a totális nyugdíjkatasztrófa

2022. május 19. - 05:56

Kik lesznek az utolsók, akiknek még futni fogja ellátásra?

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hazánkban egyre fontosabbá válik az öngondoskodás kérdése, ezért már fiatal korban el kell kezdeni a nyugdíj célú megtakarítást, hogy idős korunkban ne legyünk teljes mértékben rászorulva az állami ellátórendszerre. - írja a Hellovidék

A portál szakembereket kérdezett meg arról, mit gondolnak, mi lehet az oka, hogy a társadalom egy jelentős része az állami nyugdíjrendszerben bízik?

Bori Barbara, a Pénzügyi-védőháló Tervező Kft. ügyvezetője, Metlife partner: Ez a kérdés sok oldalról megközelíthető. Azt tagadni sem lehet, hogy az állami nyugdíjellátás valós, működő dolog. Amire fontos koncentrálnunk az a kifizetett nyugdíj mennyisége. Az az összeg, amit kézhez kapnak ma az öregségi vagy egyéb okból kifolyólag nyugellátásban részesülő magyar emberek. Ez igen csekély mértékű is lehet ahhoz az életszínvonalhoz képest, mint amin a nyugdíjazás előtt éltek. Az OECD 2016-os felmérése alapján egy nyugdíjas az utolsó nettó fizetésének átlagosan 89,6%-át kapja meg. Ez egy igen hangzatos százalék. Ez a szám akkor tartható fent, ha elegendő dolgozó van, akiknek a béréből kitudják fizetni minden nyugdíjas számára ezt az összeget. A kihívás itt kezdődik: a felosztó- kiróvó rendszer működése Magyarországon is fenntarthatatlan lesz hamarosan. A számok és a statisztika alapján állítom ezt én is, és ezzel a területtel foglalkozó több szakember is. A magyar társadalom nincs azzal alapvetően tisztában, hogy a társadalom-korcsoport összetétele hogyan alakult az elmúlt 20 évben. Hiszen a legtöbb ember nem néz minden nap korfát, és nem gondolkodik azon, hogy ez a típusú rendszer hogyan bírja majd tartani a lépést a hirtelen növekedő nyugdíjazott létszámmal. Ezekkel a kérdésekkel azért lenne érdemes elkezdeni foglalkozni, mert csak ez tudja nekünk megmutatni, hogy ami 40 évvel ezelőtt egy fenntartható rendszer volt, elegendő munkavállalóval és kevés nyugdíjazottal, hamarosan nem lesz fenntartható már csak a létszám szempontjából sem. Véleményem szerint a társadalom jelentős része azokra a tapasztalatokra hagyatkozik, ami 40 évvel ez előtt a saját nagyszüleitől vagy szüleitől hallott és látott, amikor még a nyugdíjrendszer könnyen fentartható volt.

Allianz Hungária: Ennek jórészt történelmi oka van. Azok a generációk, akik az utóbbi időben érték el a nyugdíjas kort vagy a közeljövőben érnek el oda még úgy szocializálódtak, hogy az állam gondoskodik mindenről, az egyénnek csak annyi a dolga, hogy dolgozzon és fizesse az adót. Az utóbbi években több pénzügyi szolgáltató felvállalta a feladatot társadalmi szerepvállalásban, hogy népszerűsítse, hangsúlyozza a több lábon állás, az öngondoskodás szükségességét. A magyarországi pénzügyi kultúrában azonban ez nemrég kezdett csak gyökeret verni, sok idő kell ahhoz, hogy az emberek nagy tömegének gondolkozására ez hatással legyen. Kiemelt fontosságot tulajdonítunk ezért a folyamatos edukációnak, főleg a fiatal generációk megfelelő tájékoztatásának. A nyugat-európai és angol-szász országokban például egy a munkaerőpiacra frissen belépő fiataltól nem azt kérdezi a munkáltató, hogy gondolt-e már a nyugdíjcélú megtakarításokra, hanem azt, hogy melyik termékben nyissanak számlát neki. Azon dolgozunk, hogy ez Magyarországon is bevett gyakorlat legyen.

További részletek a Hellovidék cikkében.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s