h i r d e t é s

Erős lehűlés a láthatáron!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Erős lehűlés a láthatáron!

2018. október 20. - 06:17

 

Lassan jó lesz, ha megbarátkozunk az egyszámjegyű hőmérsékletekkel.

A hétvége második felében egy magassági hidegfront hatására változékonyra fordul az idő és jelentősen lehűl a levegő! - írja az Időjárás.hu

Nyíregyházán a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe, és további 3 városban - Kecskeméten, Dunaújvárosban és Pécsett egészségtelen a levegő. (MTI) 

Délelőtt a Dunántúlon helyenként párás maradhat a levegő, az ország más részein közepesen felhős lesz az ég, északkeleten egy-egy zápor kialakulhat. 

Délután változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon a gyengén felhős, a Duna vonalától keletre az erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban. Jelentős mennyiségű csapadékra nincs kilátás, helyenként alakulhat ki gyenge eső, záporeső. A légmozgás megélénkül, időnként megerősödik.

A legmelegebb órákban 16, 21 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, a Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet. Szórványosan várható gyenge eső, záporeső. Délután a Tiszántúlon erősen felhős, borult lesz az ég, az ország ezen részein eső, záporeső formájában csapadék várható. A Dunántúlon és a középső országrészben a változó mennyiségű felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt, ezeken a területeken néhol alakulhat ki csapadék. Megerősödik az északi szél. 9, 14 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik front. A nyirkos és hűvös reggeli órákban kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu

Szombaton frontmentes marad az idő. A hideg és nyirkos reggeli időszakban nem megfelelő öltözet esetén könnyen megfázhat, ajánlott a réteges és vastag öltözet. A nap első felében országszerte jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi panaszok, amelyek a nap előrehaladtával fokozatosan megszűnnek. A tünetek enyhítése érdekében fájó végtagjait tartsa melegen és tornáztassa, azonban ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg ízületeit. A délelőtt folyamán melegedés várható, a fokozottan érzékenyek gyenge melegfronti jellegű tüneteket tapasztalhatnak. Főleg a középső országrészben és a Tiszántúlon jelentkezhet migrénes fejfájás és fáradékonyság, azonban a  melegedés hatására jelentkező tünetek nem lesznek intenzívek. Északkeleten kissé változékonyra fordul az idő, az ország ezen részein élők vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak.

Az időjárás kedvez a szabadtéri programoknak, ajánlott minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni. A napos időszakok kedvezően hathatnak hangulatára, de figyeljen oda arra, hogy az évszaknak megfelelően öltözzön! Fontos az immunrendszer megerősítése: rendszeresen szedje a C-vitamint, naponta legalább háromszor egyen friss gyümölcsöt, zöldséget. 

A pollenszint jellemzően alacsony, helyenként a parlagfű légköri koncentrációja még elérheti a közepes szintet. Nyíregyházán az elmúlt napokban mért magas szálló por koncentráció miatt a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe és további 3 városban – Kecskeméten, Dunaújvárosban és Pécsett egészségtelen a levegő.

A közlekedésben a pára és ködfoltok jelentik a legfőbb veszélyt. A párás és ködös területeken jelentősen lecsökken a látástáv, valamint nedvessé válhat az útburkolat. A balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s