h i r d e t é s

Érthetelen, hogy miért úszott 477 delfin a halálba

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Érthetelen, hogy miért úszott 477 delfin a halálba

2022. október 15. - 07:20

A korábban közölt adathoz képest több százzal nőtt, már 477 az Új-Zéland partjainál elpusztult gömbölyűfejű delfinek száma – közölte az új-zélandi természetvédelmi hivatal.

Forrás: Defimedia

A Project Jonah cetek mentését segítő szervezet közölte: múlt pénteken 232 delfin vetődött partra az Új-Zéland Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre emelkedő Chatham-szigetek Tupuangi partvidékén, további 245 pedig hétfőn, a sziget túloldalán, a Waihere-öbölben.

„A parton megfeneklett emlősök egyikét sem lehetett vízre vontatni, vagy természetes módon pusztultak el, vagy lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől” – közölte Daren Grover, a szervezet vezetője.

Az eset két héttel azután történt, hogy Ausztrália partjainál is hasonló módon pusztult el mintegy 200 gömbölyűfejű delfin.

Új-Zéland partjainál szintén nem ritkák a hasonló esetek, főleg a nyári hónapokban: a tudósok nem tudják pontosan, mi lehet a jelenség oka, de azt valószínűsítik, hogy az állatok tájékozódási képessége zavarodhat össze, amikor felúsznak az egyre emelkedő, homokos partra.

Daren Grover szerint a problémát az okozza, hogy bőven van számukra élelem a Chatham-szigetek körül, és

a táplálék után úszva hirtelen kerülnek át a mély vízi részekről a már alacsony vízállású, homokos partra. A hangazonosításukat használják, de az nem jelzi, hogy már alig van alattuk víz, és partot érnek.

Az ausztrál partoknál elpusztult cetekkel szemben a delfinek tetemeit nem vontatják be a tengerbe, hanem otthagyják őket a parton és természetes módon lebomlanak, „mert a természet nagy újrahasznosító” – magyarázta. (MTI)/hvg.hu


Kommentelne? Kattintson ide!