h i r d e t é s

Észak-Korea drónokkal hatolt a déli légtérbe, egy védekező vadászgép lezuhant

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Észak-Korea drónokkal hatolt a déli légtérbe, egy védekező vadászgép lezuhant

2022. december 26. - 13:27

A dél-koreai vadászgép elvesztésének oka egyelőre ismeretlen.

Forrás: YONHAP/EPA-EFE

Észak-koreai drónok hatoltak be Dél-Korea légterében hétfőn. A drónok megsemmisítésére kiküldött egyik dél-koreai KA-1 vadászgép lezuhant, egyelőre ismeretlen okból.

A dél-koreai vezérkari főnökök szerint több, pilóta nélküli észak-koreai drón lépte át a Korea-közi határt. Ez az első alkalom 2017 óta, hogy észak-koreai drónok megsértették Dél-Korea légterét. Az észak-koreai drónok a határmenti Kjonggi tartománynál léptek dél-koreai légtérbe. Ebben a tartományban található a főváros, Szöul is.

A drónokat Gimpóban, Kanghvado-szigeten és Pajuban észlelték, emiatt közel egy órára felfüggesztették a Szöul közelében található Gimpo és Incshon nemzetközi repülőtereken a járatok fogadását.

Dél-Korea először figyelmeztető lövéseket adott le a drónokra, majd az időközben levegőbe emelkedett vadászgépek és harci helikopterek parancsot kaptak a drónok megsemmisítésére.

AZT EGYELŐRE NEM TUDNI, HOGY A DRÓNOKON VAN-E FEGYVER ÉS HOGY A BEHATOLÓK KÖZÜL MENNYIT SIKERÜLT LELŐNI.

Bevetés közben a dél-koreai légierő egy KA-1 repülőgépe egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant Szöultól mintegy 140 kilométerre keletre. Mindkét pilóta életben van.

A hétfői incidens három nappal azután történt, hogy Dél-Korea bejelentette: Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, öt nappal korábban pedig ugyancsak két, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki legújabb fegyvertesztjei részeként. (MTI)/Portfolio