h i r d e t é s

Esztergom-kertváros, a mostohagyerek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Esztergom-kertváros, a mostohagyerek

2016. szeptember 08. - 14:07
0 komment

 

Esztergom-kertváros Esztergom része, de a fejlesztések nagy ívben elkerülik ezt a városrészt, kivéve kampányidőszakban.

Az Esztergom-kertvárosi vasútállomás épülete részleteiben rohad szét

A Budapest-Esztergom vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatos munkálatok is nagyrészt elkerülik a településrészt.

A hétfői NIF Zrt. által tartott lakossági fórumon elhangzott egy kérdés, az Esztergom-kertvárosi vasútállomással kapcsolatban.

Garasoskodás, spórolás, kifogáskeresés és magyarázkodás

Valaki a hallgatóság soraiból azt kérdezte a szakemberektől, hogy az Esztergom-Budapest vasútvonal korszerűsítésének második ütemében tervezik-e felújítani a kertvárosi állomásépületet?

A kérdésre válaszoló szakember elmondta, hogy a kertvárosi állomásépület felújítására nem kerül sor, mert azt az utaslétszám nem indokolja.

Ezek szerint a leromlott állapotú állomásépület megmarad abban a romos, rogyadozó állapotában, ahogy jelenleg is áll. 

Az állomáson szolgálatot teljesítő vasúti alkalmazott nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Annyit azonban megtudtunk, hogy a nevét elhallgató vasúti dolgozó meglepődött azon, amit a hétfői NIF-fórum óta tudni lehet. Ő és még biztosan sokan bíztak a felújításban - most csalódniuk kell. Utaslétszámról is érdeklődtünk a vasútnál, pontos adatok nem tudtak mondani. Nagyságrendileg 100 utast szolgál ki Esztergom-kertváros állomás, naponta.

Arról is érdeklődtünk a kertvárosban dolgozó vasúti szakemberektől, hogy megítélésük szerint, arányaiban mennyire telítettek az Esztergomba tartó vonatok. Elmondásuk alapján a kifejezetten ingajáratokat leszámítva, jó ha 1/3 kihasználtságú szerelvények indulnak tovább Esztergom-kertvárosból Esztergomba. Az ingajáratok számát 3 vonatra mondták, a naponta oda-vissza közlekedő 33 vonatból. 

Arra a kérdésünkre, hogy mekkora utas szám növekedéssel kalkulálnak a megépülő intermodális csomópont után, ezzel kapcsolatban azt tudtuk meg, hogy az elmúlt 10 évben jelentősen nőtt az utaslétszám, de ez a szám már nem fog jelentősen növekedni, hiszen véges azoknak a száma, akik a vasutat választották. Azzal, hogy az autóbusz pályaudvart a vasútállomás mellé helyezik, talán növekedhet még valamennyit az átszállók száma, de tömegekről beszélni felelőtlenség.

Esztergom-kertvárosban már megvalósult egy intermódális csomópont, hiszen a buszmegálló az állomás sarkán található.

Az állomáshoz tartozó P+R parkoló munkaidőben.

Lapunknak nem az intermodális csomópont megépülésével, hanem a helyszínválasztással nem ért egyet.


 

h i r d e t é s