h i r d e t é s

Európai jogot sért egy magyar szabályozás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Európai jogot sért egy magyar szabályozás

2023. március 10. - 06:48

A nagyobb értékben eladósodott adózók személyes adatairól van szó.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét az a magyar szabályozás, amely alapján szisztematikusan közzéteszik az eladósodott adózók személyes adatait

- közölte az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön.

A strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság közleménye mindenek előtt arra emlékeztetett, hogy a magyar adóigazgatási törvény vonatkozó, módosított bekezdése előírja, hogy az adóhatóság köteles közzétenni a "jelentősebb adósok" névsorát, mely tartalmazza azoknak a személyes adatait, akiknek adótartozása 180 napot meghaladó időszakon keresztül meghaladta a 10 millió forintot.

Erről az ügyről van szó

Az ügyet ismertetve az emberi jogi bíróság közölte, a magyar adóhatóság 2013-ban egy adóellenőrzést követően megállapította, hogy a kérelmezőnek körülbelül 625 ezer euró (mintegy 240 millió forint) adóhátraléka van. Megállapította azt is, hogy a kérelmező nem fizetett jövedelemadót körülbelül 2 millió euró után, amelyet készpénzben vett fel egy, az igazgatása alatt álló korlátolt felelősségű társaság bankszámlájáról. A magyar adóhatóság elutasította a kérelmező azon állítását, mely szerint a pénzt a cég üzleti partnereinek továbbította volna. Az ügy érintettjét 490 ezer euróra (mintegy 186 millió forint) bírságolták.

A szóban forgó ügy sértettje az eljárást azért indította, mert személyes adatait az adóhatóság honlapján található "jelentős adósokat" soroló listáján közzétették. A közzétett adatok tartalmazták a kérelmező nevét, lakcímét, adóazonosító jelét és a meg nem fizetett adó összegét. Adatai lekerültek a "jelentős adósok" listájáról, amikor adóhátraléka 2019-ben elévült - jegyezték meg.

Megsértette alapvető jogokat

Az emberi jogi bíróság ítélete szerint az eladósodott adózók személyes adatainak közzétételére vonatkozó magyar jogszabály szerinti módosított közzétételi rendszer szisztematikus, anélkül, hogy elfogadásakor az adófegyelem biztosításához fűződő közérdeket mérlegelték volna az egyén személyiségi jogaival szemben. A bíróság szerint a jogszabály alkalmazása az Emberi Jogok Európai Egyezménye 8. cikkének - a magán- és családi élet, valamint az otthon tiszteletben tartásához való jog - megsértésének számít.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága mindezek ismeretében úgy ítélte meg, hogy a jogsértés megállapítása önmagában is elegendő elégtétel a kérelmező által elszenvedett nem vagyoni kár megtérítésére. Ezenkívül kimondta: Magyarországnak 20 ezer eurót (mintegy 7,6 millió forint) kell fizetnie a kérelmezőnek a költségek és kiadások megtérítése címén. (MTI)/mfor.hu