fbpx Évtizedek óta kihalt a norvég farkas, de eddig nem tűnt fel senkinek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Évtizedek óta kihalt a norvég farkas, de eddig nem tűnt fel senkinek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Évtizedek óta kihalt a norvég farkas, de eddig nem tűnt fel senkinek

2021. december 06. - 06:26

 

Állatkertekben még maradt pár egyed.

Forrás: Phys.org

Már az 1970-es években kihalt a norvég farkas, a ma Norvégiában és Svédországban található ragadozók valójában Finnországból származnak, írta az MTI egy, a genetikai állományt vizsgáló kiterjedt kutatás nyomán.

A világ eddigi legnagyobb, a farkasok genetikai állományát vizsgáló kutatást végezte el Hans Stenoien, a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) Egyetemi Múzeumának igazgatója, és csapata. Stenoien egyben a vezető szerzője a kutatásról beszámoló tanulánynak, mely szerint a az emberek 1970 körül tüntethették el Norvégia erdei farkaspopulációját a vadonból.

AZ EREDMÉNYEK SZERINT AZ EREDETI NORVÉG-SVÉD FARKASOK GENETIKAI ÁLLOMÁNYA MÁR HIÁNYZIK A MA NORVÉGIÁBAN ÉS SVÉDORSZÁGBAN ÉLŐ ÁLLATOKBÓL.

Néhány Norvégián kívüli állatkertben él még pár eredeti norvég-svéd farkas, de azok már nem állnak szoros rokonságban a ma vadon élő itteni farkasokkal – mondta Stenoien.

A farkasok mintegy 12 ezer éve érkeztek Norvégiába, amikor a jég elkezdett visszahúzódni. 1970 körül azonban eltűntek a norvég és valószínűleg a svéd tájakról is a vadászat és a mezőgazdaság térnyerése miatt. A következő évtizedben látszólag ismét megerősödött a populáció és ma már több mint 400 farkas él a két ország határvidékén. Ezek az állatok azonban nagy valószínűséggel a Finnországból érkezett egyedek leszármazottai.

A populáció kis mérete miatt a genetikai sokszínűség meglehetősen limitált, emiatt a genetikai problémák könnyebben öröklődnek, a nem kedvező géneket a természetes szelekció nem iktatja ki eredményesen. Mindezek miatt a farkasok sokkal sebezhetőbbek a különböző betegségekkel és örökletes kórokkal szemben.

A szakemberek összesen mintegy 1300 genetikai minta alapján vonták le következtetéseiket. A farkasok teljes genetikai anyagát hasonlították össze, nem csak egyes részeit. Az adatok a farkasok és kutyák globális genetikai összetételét mutatják be, mivel a kutyák és a farkasok közeli rokonságban állnak egymással, keveredhetnek és közös utódokat nemzhetnek. A tudósok ezért 56 különböző kutyafajta genetikai mintáját is elemezték és arra jutottak, hogy alig van nyoma a kutyáknak Norvégia és Svédország farkaspopulációjában. (Index)


 

h i r d e t é s