h i r d e t é s

Ez a virág egyetlen hawaii hegyen nyílik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ez a virág egyetlen hawaii hegyen nyílik

2021. január 03. - 08:08

 

A virág csak Maui szigetének nyugati felén, erdős lejtőkön fordul elő, a Helu nevű csúcs közelében.

Maui - Forrás: Blue Hawaiian Helicopters

Bár a Cyanea heluensis hawaii virágfajt már 2010-ben felfedezték, csak a közelmúltban írták le hivatalosan – számol be a ScienceAlert.

A virág csak Maui szigetének nyugati felén, erdős lejtőkön fordul elő, a Helu nevű csúcs közelében. Hank Oppenheimer botanikus azóta próbálja laboratóriumi körülmények között termeszteni a növényt, hosszú kísérletezés után a közelmúltban végre sikerült egy magot csíráztatnia.

A faj a Cyanea csoportba tartozik, Hawaiin ezen nembe tartozik a legtöbb faj, melyek közül egyes növények csak bizonyos hegyeken, dombokon nőnek. Emiatt az élőlények igen sérülékenyek, egy hurrikán is elég lehet, hogy egy egész populáció kipusztuljon.

Oppenheimer a növény levelei alapján állapította meg, hogy a Cyanea heluensis külön fajt alkot. A növényen a nyár közepétől októberig ujjszerű, fehér virágok nyílnak, később pedig eleinte fakó, majd narancssárgává érő bogyók jelennek meg rajta.

Oppenheimer úgy véli, hogy a faj súlyosan veszélyeztetett: nemcsak a természeti csapások, hanem a beporzók számának csökkenése és az invazív fajok terjeszkedése is fenyegetik.

A szakértők úgy gondolják, hogy komoly természetvédelmi munkára lesz szükség, hogy megóvják a különleges fajt. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s