h i r d e t é s

"Ez nem játék, itt emberéletekről van szó!"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Ez nem játék, itt emberéletekről van szó!"

2020. május 23. - 10:11

 

Már nem csak a munkavállalókat és az egészségügyi dolgozókat, hanem a honvédségi állományt is kiszolgáltatottá tette a kormány. Pénzelvonások, közmunka és tartalékosi lehetőségek helyett, valódi megoldásokat kínáló munkaügyi javaslatcsomaggal készül jövő hétre az MSZP – jelentette be Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Harangozó Tamás - Forrás: Harangozó Tamás

Míg a kormány bocsánatkérést vár itthon és külföldön az elmarasztaló járvány-kezelési és a korlátlan hatalommal való visszaélésekkel kapcsolatos kritikák miatt, az MSZP szerint, ezek jogos kritikák: az ellaposított görbe nem a kormány érdeme. „Az MSZP már az első hetekben javaslatokkal állt elő, ezeket mindig többnapos vagy hetes csúszásban vezették be. Minden, a társadalmi kontaktusokat csökkentő, szigorító intézkedést támogattunk, a milliárdok átjátszását Mészáros Lőrincnek és az oligarchának valóban nem” – reagált Harangozó Tamás a miniszterelnök péntek reggeli diadal-nyilatkozatára.

A szocialista képviselő elmondta, a korlátlan felhatalmazási törvényt elvből nem támogatták. „Ez nem játék, itt emberéletekről van szó! Nem adunk egy embernek korlátlan hatalmat. Ez a kontinens már kétszer végigégette magát az elmúlt száz évben, ebből a második pont egy ilyen felhatalmazással kezdődött” – emlékeztetett.

Harangozó rámutatott, míg az államtitkárok fizetésemelést kaptak a vészhelyzetben, „Mi, képviselőtársaimmal az első perctől a saját fizetésünkből raktunk össze 15 milliót, amiből személyesen vittünk segélycsomagokat a rászorulóknak és maszkot a patikáknak és a háziorvosoknak, mert a kormánytól akkor még nem kaptak semmit”.

Elmondta, eközben a kormány csak még többet vett el a munkavállalóktól és a frontvonalban dolgozóktól: „Közben kiderült, hogy kiborultak az ápolók, és kirakták a Facebookra meg nyilvánosságra hozták, hogy nemhogy több pénzt nem kaptak az elmúlt hetekben, hanem kevesebbet”!

A honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként hangsúlyozta, ugyanez történt a katonákkal is. „Miközben fizetett hirdetésben harsogja a kormány, hogy „Tisztelet a hősöknek”, meg akik az első vonalban vannak, kiderült, hogy tőlük is elvett pénzt! Jelenleg a honvédségről szóló törvényben is vannak bizonyos korlátok, hogy mennyit lehet őket dolgoztatni, mennyi túlórapénzt kell fizetni. Most hozták a 120/2020-as rendeletet, és kevesebb pénzt kaptak – 100.000-es nagyságrendben – például azok, akik a határon plusz munkával szolgálatot teljesítettek” – tájékoztatott Harangozó. Hozzátette, az MSZP visszavonatná a méltánytalan rendeletet.

Kifejtette, a jelenlegi magyar kormány intézkedései rendkívül elégtelenek az emberek alapvető jövedelmének biztosítására. „Egész héten arról beszél a kormány, hogy 3000 tartalékost vesznek majd fel, miközben már áprilisban több, mint 330.000 álláskereső volt. Miért is lett ennyi? Az első perctől kezdve elmondtuk az ötpontos javaslatcsomagunkban, hogy a kormány ne spóroljon az embereken, ha már munkanélküliek lettek, adjon nekik több pénzt, és mentse meg érdemben a munkahelyeket. Nem mentette meg, mindössze 600 millió forintot fizettek ki áprilisban 100 cégnek”.

Harangozó Tamás emlékeztetett, ezekben a hetekben lett több, mint 100.000 ember munkanélküli, mert a cégek vezetői nem kaptak pénzt az államtól, nem látták reményét annak, hogy talpon tudnak maradni, és elbocsátották az embereket. „Amit mi mondtunk, hogy tessék ideiglenesen kifizetni a 80 százalékát a bérnek, ahogy a környező országokban tették, azt a magyar kormány nem csinálta meg, és itt van az eredménye. Most meg azt mondják nekünk, hogy nyugodjunk le, mert amire a három hónap lejár, addigra majd el lehet menni tartalékosnak vagy közmunkásnak utcát vagy kormányhivatali udvart söprögetni...”

„Ez a része a védekezésnek a kormány részéről megbukott, és ezekkel a mondásokkal, hogy „majd mi teremtünk”, nem is lehet nyugodt senki” – hívta fel a figyelmet.

Végezetül jelezte, az MSZP továbbra is az emberek pártján áll a valódi megoldással. „Mi eddig is azt kértük, hogy mentsék meg az embereket, és a jövő héten elő fogunk állni azzal a teljes javaslat-csomaggal, amivel az embereknek normális munkát lehet adni” – jelentette be Harangozó Tamás. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s