fbpx Ezek a magyarok kedvenc süteményei | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ezek a magyarok kedvenc süteményei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ezek a magyarok kedvenc süteményei

2017. június 13. - 14:49

 

Mi, magyarok – valljuk be –, szeretjük a pocakunkat, szeretünk jókat és élvezettel enni, szívesen sütünk-főzünk is, ha lehetőségeink engedik. 

Somlói galuska

Kultúránk változatos és igen finom ételekkel dicsekedhet, melyek közül sok – érthető módon – a külföldi gasztronómiát is meghódította. Ám az étvágycsináló előételeknél és ízletes főfogásoknál nem állunk meg. Kiváltképp kedveljük a desszerteket, természetesen nem csak akként fogyasztva. Sőt, igazából sokszor szívesen csábulunk egy kis bűn elkövetésére a nap bármely szakában, alkalomtól függetlenül, és jó ízzel falatozunk a magyar viszonyokat tekintve, széles repertoárral bíró sütemények tárházából.

Vajon melyek azok a desszertként ismert finomságok, melyeket a legszívesebben fogyaszt a magyar nép?

Mivel valóban széles a választék e téren is – akár, ha csak a hagyományokra gondolunk, akár arra, hogy szívesen próbálunk ki, majd kedvelünk meg újabb és újabb ínycsiklandó finomságokat, és szinte mindenkinek más közülük a legkedveltebb édessége –, nagyon nehéz erre a kérdésre egyöntetű választ találni.

Ám, mivel mégis csak jó lett volna erről egy némileg átfogó körkép, 2010 nyarán azzal a célzattal indítottak az interneten egy közvélemény-kutatás szerű szavazást ebben a témában, hogy pillanatképet kaphassunk korunk ízlésvilágáról, hozzájárulva mindezzel hazánk gasztronómiai kultúrájához és történelméhez.

Ez lett a 10 legkedveltebb sütemény honfitársaink körében

Az említett voksolás rangsorában visszafelé haladva, tehát a 10. hellyel kezdve (a többit nem említve) az eredmény a következő lett:

A Dobostorta volt a sereghajtó, ezt követte a Feketeerdő torta, majd a gesztenyepüré és a Rákóczi túrós következett a sorban. Az ezt követő helyen – a leadott szavazatok számát tekintve, picivel kevesebb, mint azok felével – a Túrótorta végzett, ami nem sokkal maradt le a valamivel több voksot begyűjtő krémes mögött. A rétes és a Zserbó már rangosabb, dobogós helyet kapott. Az abszolút kedvenc címet pedig a Somlói galuska nyerte el.

A bronzérmes harmadik helyezett, azaz a rétes, több száz éves hagyománnyal rendelkező, házi jellegű sütemény, mely változatos töltelékekkel készíthető el, s minddel ugyanolyan finom – persze, kinek-kinek ízlése szerint. A legkedveltebb töltelékei: túró, meggy, alma és mák.

Az ezüstérmes Zserbó is igazi hungaricumnak számít, ugyanis a 19. század közepén Gerbaud Emil alkotta meg, akiről később a neves Zserbó cukrászda is a nevét kapta. Az omlós tésztából, házi baracklekvár és dióőrlemény keverékének krémjével töltött, csoki mázzal készített, finom csemege méltán nyerte el a második helyezést.

Érdekességek az első helyezettről, hazánk legkedveltebb süteményéről

A Somlói galuskát – amely egy ízig-vérig magyar desszert –, a múlt század derekán a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly álmodta meg. Azonban valamivel később Szőcs József Béla cukrászmester volt az, aki ismertté tette, miután a Gerbaud cukrászdai tanulóéveit követően a Gundel étterembe került. A nevét is ő adta e méltán közkedvelt süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról nevezte el, melynek lábánál a lakóhelye, ill. saját cukrászdája is volt. Ez a finomság az 1958-as brüsszeli világkiállításon elsöprő sikerrel szerepelt, és szakmai díjat is elnyert.

Többféle puha piskótalap, igazi vaníliás krém, aromás rum, mazsola, őrölt dió rétegezve, valamint finom, jellegzetes szirup, minőségi tejszínhabbal és sűrű, valódi csokiöntettel megkoronázva. – Valószínűleg nem a véletlen műve e szavazás eredményeként elnyert, aranyérmes helyezés.


 

h i r d e t é s