h i r d e t é s

Ezért takarítunk, ha stresszesek vagyunk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezért takarítunk, ha stresszesek vagyunk

2023. február 17. - 12:21

A rendetlenség a lelki egészségünkre is hatással van 

A takarítás közvetlen hatással lehet a mentális egészségre. Egy nemrég megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a nők, akik rendetlenebbnek ítélték meg otthonukat, nagyobb valószínűséggel voltak fáradtak és depressziósak, mint azok, akik rendezett környezetben éltek. A rendetlen otthonokban élő nők kortizol, azaz stresszhormon szintje is magasabb kutatók szerint. A siklósi BONUS Kft. Magyarország egyik vezető takarítóeszközgyártója utánajárt, milyen hatással van a rendetlenség az emberek lelki állapotára.

A rendetlenség rosszabb koncentrációképességhez, feszültséghez vezethet azáltal, hogy megnehezítheti az adott feladatra való összpontosítást. Megterhelő az agy számára, ha túl sok, az adott feladathoz nem kapcsolódó tárgy van a látószögünkben. Ez megnehezíti a koncentrációt és a hatékonyságot is csökkenti. Egy rendezettebb otthon pozitívan hat a hangulatra, míg a rendetlenség inkább feszülté, ingerlékenyebbé tehet. Az agyunk számára a rendetlenség félkész teendőket jelent, és a befejezetlenség hiánya egyesek számára rendkívül stresszes lehet. Ez különösen igaz akkor, ha életünk a szokásosnál gondterheltebb. Több kutatás is alátámasztotta a takarítás hangulatjavító hatását. A tiszta, rendezett környezet fokozza az elégedettség érzését.

Az alábbiakban áttekintjük a takarítás és a rendrakás néhány előnyét.

Amikor az emberek úgy érzik, hogy valamilyen bizonytalansággal, nagyobb kihívással küzdenek, a takarítás egy módja lehet annak, hogy némi kontrollt szerezzenek az életük felett. A Connecticuti Egyetem tanulmánya szerint, amikor nagyon stresszesek vagyunk, az olyan ismétlődő cselekvések segíthetnek, mint a takarítás. A rendteremtés ugyanis az irányítás érzetét kelti bennünk, hiszen teljesen mi „uraljuk” a folyamatot, ez növeli a boldogsághormonok szintjét.

Tanulmányok szerint a tiszta ágynemű jobb éjszakai pihenést eredményez, ami számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb hangulatot. A takarítással járó fizikai aktivitás, végül a tisztább otthon segít csökkenteni a stresszt, a szorongást és a depressziós tüneteket.