h i r d e t é s

Fagyhalál áldozatai – az MSZF cáfolja a kormány kimutatását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fagyhalál áldozatai – az MSZF cáfolja a kormány kimutatását

2016. augusztus 17. - 14:08
0 komment

A Magyar Szociális Fórum szerdán cáfolta a kormány kimutatását a 2015-2016 közötti télen fagyhalál következtében elhunytak létszámáról.

Forrás: nepszava.hu

Nem felel meg a valóságnak Rétvári Bence államtitkár kimutatása, miszerint a mögöttünk álló télen harmincan fagytak meg. Valójában 183-an vesztették életüket fagyhalálban – írta az MSZF. (Rétvári szerint a hidegnek 30 hajléktalan áldozata volt.)

Csak 2015 októbere és december vége között negyvenen fagytak meg Magyarországon – mutat rá az MSZF.

"Egy államtitkárnak illene tájékozódnia a pontos tényekről, mielőtt olyasmit állítana, ami a magyar társadalmi állapotok megszépítésének tűnhet" – írja az MSZF. A pontos tények ugyanúgy rendelkezésére állnak a kormánynak, mint a Magyar Szociális Fórumnak, mely rendszeresen, korrektül tájékoztatja a közvéleményt az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalálról fűzik hozzá.

A mögöttünk álló télen 46-al többen fagytak meg, mint egy évvel azelőtt. 2015-2016 telének legfiatalabb áldozata egy 16 éves fiú volt, aki a szabad ég alatt fagyott meg. A legidősebb áldozat pedig egy 93 éves férfi, aki saját fűtetlen otthonában hűlt ki végzetesen. Az MSZF kimutatásából kitűnik, hogy a fagyhalál áldozatainak 46,4 százaléka (85 fő) fűtetlen otthonában fagyott meg, 28,4 százalékuk (52 fő) közterületen, azaz a szabad ég alatt, 25,1 százalékuk (46 fő) pedig kórházba szállítás közben, vagy beszállítás után. Az elhunytak 13 százaléka nő volt.

A 2005 óta eltelt 11 évben Magyarországon 2660-an fagytak meg.

Az MSZF emlékeztet arra, hogy több ízben figyelmeztette a kormányt, most pedig újra figyelmezteti arra, hogy a kilakoltatási tilalom feloldása után utcára kerülő emberek azoknak a táborát fogják gyarapítani, akikre a következő télen fagyhalál leselkedhet. Az idén tavasszal és nyáron több ezer embert lakoltattak ki egyetlen otthonából fizetésképtelensége miatt – ismertette a tényeket a Magyar Szociális Fórum.

MSZF SZK


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s