h i r d e t é s

Felavatták a Balaton Repülőjét

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Felavatták a Balaton Repülőjét

2018. május 26. - 18:19

A vitorlázás Forma-1-eseként emlegetett AC45 az űrhajózási iparban is alkalmazott technológiával épült.

Az Extreme Sailing csapat céljai a 2018-as szezonban az 50. Jubileumi Kékszalag elnyerése és a Keszthely-Balatonkenese időrekord megdöntése – Forrás: Cserta Gábor/TVSK / Origo.hu

A hajó egészen rendhagyó kialakításának köszönhetően komoly esélyekkel vág neki a 2018-as versenyszezonnak: a vitorlázás Forma-1-eseként emlegetett AC45 a legkorszerűbb – űrhajózási iparban is alkalmazott - technológia felhasználásával épült, így a hajótestek a legkorszerűbb szénszálas anyagból készültek, amely rendkívül merev és könnyű struktúrát eredményez, és az erre a típusra kifejlesztett, nagyméretű merevszálas vitorla is a sebességet növeli.

A hajó ikonikus fejlesztésnek számít, a vitorlázás legelitebb versenyére, az America's Cup-ra fejlesztették ki. Rendkívülisége abban áll, hogy a hagyományos nagyvitorla helyére úgynevezett szárny került, így a hajó szinte úgy működik, mint egy repülőgép.

A szárnyszegélyek geometriája nagyobb emelkedéssel és jobb emelési-húzási arányokkal rendelkezik, mint a hagyományos vitorlák."

– magyarázta Kaiser Kristóf, a hajó kormányosa, aki 12 éves kora óta vitorlázik. Kristóf Európa Kupa-győztes, hatszoros magyar bajnok, Fehérszalag abszolút első, Kékszalag osztályhajó első és abszolút harmadik helyezett. (origo.hu)