h i r d e t é s

Felbolydult a hitelpiac: százezreket kaphatsz vissza a bankoktól, ha jól választasz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Felbolydult a hitelpiac: százezreket kaphatsz vissza a bankoktól, ha jól választasz

2019. március 08. - 16:57

Szokatlanul nagy az érdeklődés már az év elején a lakáshitelek iránt - februárban és március elején is kitarthatott a hitelfelvételi lendület, már amennyire következtethetünk minderre a bankok újdonságai alapján.

Illusztráció: pixabay.com

Több pénzintézetnél is új akciók élesedtek, amelyekkel akár százezer forint felett spórolhatunk. A Bank360 ismét összeszedte a lakáshiteleket érintő változásokat.

Raiffeisen Bank: a Bank360 legfrissebb információi szerint tavaszi jóváírás akciót hirdetett a Raiffeisen Bank. 70 000 forint jóváírást kaphatunk lakáshitelünk után, ha május 31-ig igénylünk minősített fogyasztóbarát lakáshitelt a banktól, és a folyósítástól a jóváírásig számítva késedelem nélkül fizetjük a törlesztőrészleteket, továbbá más Raiffeisen terméknél sincs 30 napnál későbbi vagy 5 000 forintnál magasabb késedelmes tartozásunk.

Az akció összevonható az induló díjakra vonatkozó akcióval, azonban a jóváírt összeget vissza kell fizetni, ha három éven belül végtörlesztjük vagy a tőketartozás felét meghaladó összeget törlesztünk elő.

Unicredit Bank: márciustól már nem fogad be új ügyletet a Referencia Kamatlábhoz kötött kamatozású típusú termékekből az UniCredit Bank, így már csak hosszú kamatperiódusú vagy végig fix kamatozású hitelek közül választhatnak az ügyfelek, azaz a törlesztés biztonságosabbá válik.

 K&H Bank: csökkentek a kamatok a K&H Banknál az 5, 10 éves kamatperiódusú és a 10 éves rögzített kamatozású lakáshiteleknél:

•           Az 5 éves kamatperiódusú piaci kamatozású és a szintén 5 éves kamatperiódusú MFL hitelnél 4,59 százalékról 4,39 százalékra csökkent.
•           Ugyanezen két terméknél 10 éves kamatperiódus mellett 5,15 százalékról 4,99 százalékra csökkent a kamat.
•           Míg a 10 éves futamidejű végig fix kamatozású piaci és MFL hitelnél 5,09 százalékról 4,89 százalékra csökkent a kamat.

Amennyiben a bank leendő ügyfelei a kezdeti díjak elengedését szeretnék, más kamatozással juthatnak hozzá ezekhez a hitelekhez. Ebben az esetben

•           az 5 éves kamatperiódusú piaci hitelnél 4,79 százalékról 4,59 százalékra csökkent a kamat.
•           A 10 évesnél 5,35 százalékról 5,19 százalékra,
•           a 10 éves fix kamatozású kölcsönnél pedig 5,29 százalékról 5,09 százalékra módosult.

Budapest Bank: csökkent a 10 éves fogyasztóbarát jelzáloghitel kamata 2-10 millió forintos hitelösszeg-sávban 6,29 százalékról 6,19 százalékra.

CIB Bank: változtatott kamatkedvezmény-rendszerén a CIB Bank: 5 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshiteleknél

•           havi 100 000 forintos jóváírás esetén 0,02 százalékos kedvezményt kapunk a standard kamatból.
•           havi 250 000 forintos jóváírás esetén 1,09 százalékot,
•           ha pedig Magnifica vagy Private Banking ügyfelek vagyunk, 1,19 százalékos kamatkedvezményt kapunk.
•           szintén 1,19 százalék kedvezmény kapunk, ha hitelkiváltás a cél.

További akciókkal is kecsegtet a pénzintézet: 100 000 forintot ír jóvá, ha az 5 éves fogyasztóbarát hitel célja idegen bank jelzáloghitelének kiváltása és igényeljük ezt a kedvezménycsomagot. A jóváírás 30 napon belül megtörténik.

Nem szakad meg a lendület

A Bank360 szerint az akciókon is látszik: továbbra is hatalmas az érdeklődés a lakáshitelek iránt, nem csillapodott Magyarországon a lakásvásárlási láz. A jegybanki adatok szerint idén januárban az előző év megegyező időszakához képest 9 százalékkal bővült a lakáshitelezés és több mint 73 milliárd forintot folyósítottak a pénzintézetek, de szintén nagy volt az érdeklődés a személyi kölcsönök iránt, amelyek magas hitelösszegük miatt reális alternatívát jelentenek ingatlancélú felhasználáshoz.   

A hitelaggregátor szakértője, Veres Patrik úgy véli, a szokatlanul magas év eleji érdeklődést a bankok is megpróbálják kihasználni és – kamatverseny híján - jelentős akciókkal próbálják magukhoz édesgetni az ügyfeleket.

A portál kalkulációi szerint 15 millió forintot 20 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódussal akár 4,58 százalékos THM-mel is találhatunk a piacon, míg a kicsit kockázatosabb 5 éves kamatperiódust vállalva már 4,01 százalékos THM mellett is vehetünk fel kölcsönt.

A lakáshitelek iránti kereslet idén is kitart, a banki szakportál kétszámjegyű bővülést prognosztizál, amelynek jelentős hajtóereje az ingatlanárak emelkedése, ami a többség számára szükségessé teszi a lakáshitel felvételét tranzakcióik lezárásához.